Hlavní obsah

Za 37 990 Kč, ale klidně i desetkrát tolik. Nové počítače od Applu jsou v prodeji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brýle Vision Pro byly patrně největším lákadlem, jaké společnost Apple minulý týden na slavnostní akci ukázala. Zajímavých novinek bylo ale na akci daleko více. Především tedy nové počítače, které rovnou v úterý zamířily do prodeje.

Představení MacBooku Air 15Video: archív výrobce

 
Článek

Jednou z novinek je MacBook Air 15. Model Air dosud americký počítačový gigant nabízel výhradně v jedné velikosti, konkrétně se 13palcovou obrazovkou. Nabídka dvou různých velikostí byla výsadou až vyšší řady Pro.

To se ale s čerstvě odhalenou novinkou mění, ta totiž nabízí 15palcový displej, jak již napovídá samotný název. Nově tak případní zájemci mohou vybírat ze dvou velikostí také v případě řady Air – mezi 13palcovou a 15palcovou obrazovkou.

I větší bratříček, který si v pondělí odbyl premiéru, přitom zaujme extrémně tenkou konstrukcí. Jeho tloušťka činí pouze 11,5 mm, což z něj podle výrobce dělá nejtenčí 15palcový laptop na světě.

Foto: archiv výrobce

MacBook Air 15

Brýle od Applu slibují revoluci. Kazí to astronomická cena i kabel

Hardware

Nejvýkonnější osobní laptop

Srdcem této novinky je stejně jako u MacBooku Air 13 čip M2. Bude k dispozici verze s 8jádrovým procesorem a 10jádrovou grafickou kartou, jedná se tedy o stejný čip jako u MacBooku Pro. Výrobce slibuje až 12krát vyšší výkon než u poslední generace MacBooku Air, která byla vybavena čipem od Intelu.

Apple tvrdí, že jde díky čipu M2 o nejvýkonnější osobní laptop na trhu. Případní zájemci mohou počítat s 24 GB operační paměti a až 2TB úložištěm.

Jedním z dalších lákadel tohoto modelu je napájecí konektor MagSafe, který se snadno připojí pomocí magnetů a rychle se uvolní, když o něj omylem zakopnete. Vedle toho je možné stroj nabíjet také USB-C nabíječkou, což se hodí především na cestách, kdy s sebou nemusíte tahat dvě různé nabíječky pro MacBook a iPad.

Zástupci společnosti Apple slibují výdrž až 18 hodin. Samozřejmostí je 1080p FaceTime HD kamera, vyzdvihnout si zaslouží šest zabudovaných reproduktorů s prostorovým zvukem.

Foto: archív výrobce

Apple MacBook Air 15

Zatímco ceny 13palcového MacBooku Air startují na 29 990 Kč, respektive na 31 990 Kč s čipem M2, novinka vyjde případné zájemce na 37 990 Kč. Bavíme se však o základní konfiguraci, za větší úložiště nebo více operační paměti si americký technologický gigant naúčtuje ještě klidně i několik desítek tisíc korun navíc.

„Očekáváme velký zájem, a to i z řad zákazníků, kteří budou kupovat vůbec první Mac. Novinka se totiž dobře trefuje jak do potřeb studentů, tak i firemních zákazníků a jednotlivců, kteří hledají počítač s rychlým a úsporným čipem, u kterého budou mít jistotu dlouhé životnosti i softwarové podpory,“ prohlásil Vít Goluch, generální manažer společnosti iStyle.

Podle něj však nehrozí, že by se opakovala situace z loňského roku, kdy byly nové iPady a iPhony nedostatkovým zbožím. „Na zahájení prodeje nových Maců jsme dobře připraveni a naše skladové zásoby jsou poměrně velkorysé,“ doplnil Goluch.

Pro náročné

Zatímco MacBook Air 15 je určen pro běžné uživatele, další dvě novinky cílí na náročnější jedince a profesionály. Řeč je o stolních sestavách Mac Studio a Mac Pro, které v úterý také zamířily do prodeje.

Obě představují to nejvýkonnější v nabídce amerického počítačového giganta, zatímco první zmiňovaná novinka sází na kompaktnější rozměry, druhá na lepší konektivitu a ještě nepatrně svižnější pracovní tempo. Špičkovému výkonu ale odpovídá i vysoká cenovka.

Případní zájemci za Mac Studio zaplatí 59 990 Kč. Za tuto sumu však získají pouze čip M2 Max, nejvýkonnější provedení M2 Ultra si totiž Apple cení už na 119 990 Kč. Mac Pro má čip M2 Ultra už v základu, vyjde nicméně citelně dráž. Ceny základního modelu startují na 199 990 Kč, vyšplhat se ale mohou klidně na bezmála 360 000 Kč.

Foto: archív výrobce

Mac Studio

Nové srdce

Mac Studio a Mac Pro se vzhledem a výbavou prakticky neliší od svých předchůdců. Tím nejzásadnějším vylepšením je právě integrace extrémně výkonného čipu M2 Ultra, který představuje to nejlepší v současné nabídce Applu.

Pro lepší představu, o jakou „bestii“ jde. Čip M2, který tepe i v MacBooku Air, nabízí 8jádrové CPU, 10jádrové GPU a spolupráci s až 24GB pamětí s propustností 100 GB/s.

Zmiňovaný Čip M2 Ultra se pak pochlubí 24jádrovým CPU a až 76jádrovým GPU. V mezigeneračním srovnání nabízí o 20 % rychlejší CPU a o 30 % rychlejší GPU. Napojen může být až na 192 GB operační paměti s propustností 800 GB/s.

Mezi těmito dvěma modely v nabídce nalezneme ještě čipy M2 Pro a M2 Max. První zmiňovaný se pochlubí až 12jádrovým CPU a až 19jádrovým GPU, napojen může být na paměť o velikosti až 32 GB s propustností 200 GB/s. M2 Max je ještě rychlejší – je sice vybaven také „jen“ 12jádrovým CPU jako M2 Pro, ale ve srovnání s ním nabídne M2 Max až 38jádrové GPU a napojení až na 96 GB paměti s propustností 400 GB/s.

Foto: archív výrobce

Mac Pro

Revoluce v podání Applu? Stačí dvě jablka, utahují si lidé z rozšířené reality

Internet a PC

Může se vám hodit na Zboží.cz: MacBook Air 15, Mac Studio, Mac Pro

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám