Hlavní obsah

Apple ukázal první zcela nový produkt od roku 2015. A bere dech

• Aktualizováno

Každý rok nové iPady, iPhony i počítače s logem nakousnutého jablka. Společnost Apple vylepšuje své produkty se skálopevnou pravidelností. Zcela nového zařízení jsme se ale naposledy dočkali v roce 2015, kdy se ukázala první generace chytrých hodinek Apple Watch. Nyní se americký technologický gigant pochlubil po letech další novinkou – chytrými brýlemi Apple Vision Pro.

Brýle pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: Apple

 
Článek

Potvrdily se tak dřívější spekulace, Apple vstupuje do světa rozšířené reality. Pozor, neplést s virtuální realitou. Tyto pojmy jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Předběhli Apple, ukázali brýle pro rozšířenou realitu dříve

Hardware
Foto: archiv výrobce

Brýle Apple Vision Pro

Foto: archív výrobce

Takto vidí virtuální obrazovku uživatel

Co umí v praxi?

A přesně tak funguje i novinka Apple Vision Pro. Jde o brýle, které mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovednosti nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenáší celou interakci do virtuálního světa.

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici, nebo používat reálné periferie – Bluetooth klávesnici, myš a touchapad.

A problém není zhmotnit přímo ve svém obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen na použití doma, ale také na cestách.

Foto: archiv výrobce

Brýle Apple Vision Pro spolupracují i s MacBooky

Foto: archiv výrobce

Brýle Apple Vision Pro

Google to vzdal

Různých pokusů o brýle s rozšířenou realitou jsme byli svědky i v minulosti. Google s brýlemi pro rozšířenou realitu neuspěl, Microsoft se svým vlastním řešením také zrovna díru do světa neudělal, byť už nabízí jejich druhou generaci. Brýle HoloLens 2 od Microsoftu vyjdou případné zájemce v přepočtu zhruba na 80 000 Kč.

Kolik bude stát novinka od Applu zatím nevíme. Nemůžeme se ale ubránit pocitu, že je uživatelsky daleko příznivější, než tomu bylo u konkurence. Při pohledu na propracovanost celého systému se tají dech.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že Apple opět nebude v dalším oboru první, ale má velkou šanci udělat s brýlemi Vision Pro díru do světa – podobně jako s iPhony.

Foto: archív výrobce

HoloLens 2

Foto: archív výrobce

HoloLens 2

Šance na úspěch je mizivá, nevěří chystané novince zaměstnanci Applu

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz: iPhony, iPady, Apple Watch, MacBooky

Reklama

Související články

Apple pracuje na vlastní umělé inteligenci

Apple pracuje na konkurenci pro chatovacího robota ChatGPT. Informoval o tom deník The Wall Street Journal (WSJ), který se opírá o interní zdroje a dokumenty,...

Výběr článků

Načítám