Hlavní obsah

Do světa kryptoměn vstupuje velký hráč. PayPal má vlastní stablecoin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpořit akceptaci digitálních měn pro uskutečňování plateb a převodů – to je hlavní důvod, proč se rozhodla americká platební firma PayPal Holdings aktivně vstoupit do světa kryptoměn. V pondělí odhalila vlastní stablecoin zvaný PayPal USD, bude označován zkratkou PYUSD a vázán na americký dolar.

Foto: Thomas White, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost PayPal koketuje s kryptoměnami už od roku 2020, od kdy umožňuje svým uživatelům nákup, prodej a provádění plateb pomocí několika tokenů, včetně například bitcoinu. Aktivně vstupuje do světa kryptoměn až nyní, kdy uvádí na trh vlastní stablecoin.

Stablecoin se značně liší od klasických kryptoměn, jako je bitcoin či ethereum. Je totiž vázán na reálnou hodnotu, jako jsou peníze, zlato nebo jiné cennosti. Tím se minimalizuje riziko velkého kolísání hodnoty, které je charakteristické pro tradiční kryptoměny.

Teoreticky jsou tak stablecoiny pro provádění plateb a peněžních převodů vhodnější, protože kupujícího i prodávajícího chrání před rizikem rychlého poklesu hodnoty.

Češi letos zobchodovali kryptoměny za 1,8 miliardy korun

Internet a PC

Dolary i dluhopisy

To je i případ PYUSD. Tento stablecoin je podle oficiálního prohlášení firmy krytý rezervami v dolarech a krátkodobými dluhopisy americké vlády. Pro PayPal vydává PYUSD společnost Paxos Trust. Nový stablecoin však bude uváděn na jednotlivé trhy postupně, nejprve se ho dočkají zákazníci PayPalu ve Spojených státech.

Stabilní token PYUSD je navržen tak, aby mohl být kdykoli směněn za dolary či za jiné kryptoměny dostupné v rámci PayPal sítě a také mohl být použit pro financování nákupů.

Generální ředitel společnosti PayPal Dan Schulman se dlouhodobě netají tím, že v kryptoměnách vidí budoucnost. Prostřednictvím této nové digitální měny se tak snaží posílit pozici své firmy v oblasti digitálních plateb. Slibuje si přitom od toho rychlé a levnější převody bez potřeby centrálního prostředníka.

Stablecoinů je daleko více

PayPal je prvním velkým hráčem, který se rozhodl aktivně vstoupit do světa kryptoměn. Server Cointurk News upozornil, že by tento průkopnický krok mohl být inspirací pro další velké společnosti, které zatím okolo kryptoměn jen obezřetně našlapují.

PayPal pochopitelně ale není první společností, která s myšlenkou stablecoinu přišla. Stabilní tokeny existují již téměř deset let, ale většinou jsou využívány obchodníky pro přesun digitálních aktiv mezi různými burzami.

V rámci spotřebitelských plateb byly doposud využívány jen omezeně. Právě to by ale mohl PYUSD změnit.

Dle údajů od společnosti CoinGecko dosahuje celková hodnota stabilních tokenů v oběhu přibližně 126 miliard USD (2,8 bilionu Kč). Největším hráčem je firma Tether Holdings, která stojí za zatím nejrozšířenějším stablecoinem USDT.

Kryptoměnami zaplatíme snadno ve většině obchodů, plánuje Mastercard

Internet a PC

Reklama

Související témata:
Stablecoin

Související články

Výběr článků

Načítám