Hlavní obsah

Digitální zručnosti Slováků se zlepšují

Bratislava

Digitální zručnosti Slováků se letos proti loňsku zlepšily, vyplývá z výsledků národního testu, který se zaměřuje na ověření znalostí hlavně žáků a studentů. Poprvé se do tohoto testování zapojily také ostatní země visegrádské čtyřky (V4), ale vyhodnocení za Česko, Maďarsko a Polsko podle oznámení organizátorů zatím nejsou k dispozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

11. ročníku IT Fitness Testu se na pětimilionovém Slovensku zúčastnilo přes 68 500 lidí. Průměrná úspěšnost u testu pro základní školy přesáhla 55 procent, u těžší verze testu pro zájemce starší 15 let pak dosáhla 52,55 procenta. Proti roku 2021 tak stoupla dvouciferným tempem.

„Netestujeme děti v tom, co se učí, ale v tom, co potřebují. Je to jiný přístup než tradiční školský,“ řekl o projektu viceprezident IT asociace Slovenska Mário Lelovský. Dodal, že na rozdíl od minulosti se test tentokrát více zaměřil na sociální síť Instagram. Právě sociální sítě podle organizátorů projektu mladí Slováci nejvíce využívají při vyhledávání informací.

Ověřování znalostí se zaměřuje na několik oblastí. Žáci a studenti dosáhli výrazného zlepšení v oblasti kybernetické bezpečnosti. Naopak značné nedostatky mají v práci s kancelářskými pomůckami, ale i v porozumění a práci se strukturovanými údaji, jakož i s tabulkami a grafy. Kromě žáků a studentů se do testování zapojili také pedagogové a jiní zájemci, a to po registraci na příslušném webu.

Češi tráví na sociálních sítích stále více času. Každý den průměrně 165 minut

Internet a PC

Může se vám hodit na Firmy.cz: Počítačové a internetové kurzy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám