Hlavní obsah

Creative GigaWorks T20: Stereo ve smokingu

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasickým stereofonním počítačovým reproduktorům jistě nezvoní hrana. Možná je tomu právě naopak, neboť krásy kvalitní reprodukce hudby objevuje stále více lidí. GigaWorks T20 jsou nejvyšším modelem amerického výrobce Creative, a přestože neohromí dechberoucím výkonem, zamilujete si je pro jiné přednosti.

Článek

Kilo, mega, giga...

Nenechte se zmást předponou "Giga" v názvu reproduktorů. T20 jsou ve skutečnosti zástupci menších dvoupásmových stereofonních reproduktorů určených k použití s počítačem nebo notebookem. Rozhodně nejde o soustavu schopnou ozvučit obývací pokoj, avšak pro osobní potěšení při práci jsou dimenzované akorát.

Maximální výkon celého uskupení činí 28W RMS. Sedíte-li tedy metr od malých "té dvacítek", regulátor hlasitosti stejně zůstane vždy daleko před polovinou svého maxima. Výhoda vyššího výkonu reproduktorů je menší zkreslení v typické poslechové hlladině.

Balení

Sestava je balena v relativně malé papírové krabici, která je však patřičně vypolstrována a vyztužena. Rozbalování tak trvá delší dobu, ale na to si už zákazníci Creativu zvykli.

Kromě samotných šedočerných ozvučnic objevíte uvnitř také externí napájecí zdroj, dva audiokablíky pro propojení s počítačem a MP3 přehrávačem a nechybí ani redukce z koaxiálních kabelů na 3,5mm jack.

První dojem je důležitý

Vzhled reproduktorů určitě nenechá nikoho na pochybách, že jde o kvalitnější a patřičně oceněný setík. Černé tělo reproduktorů s šedým (nikoliv stříbrným) čelem působí přinejmenším elegantně. Dva měniče jsou překryty průzvučnou tkaninou, ale není problém je osvobodit. T20 potom vypadá ještě o kus lépe.

Na pravém reproduktoru nalezneme jednak ovládací prvky a potom také nezbytné konektory. K ovládání slouží tři světle šedé potenciometry, kterými se GigaWorks zapínají, reguluje hlasitost a ovládají basy a hloubky - samozřejmě zvlášť.

Pod knoflíky se uhnízdily dvě zdířky typu 3,5mm jack. Jedna slouží k připojení sluchátek a do druhé můžete připojit třeba MP3 přehrávač nebo jakýkoliv jiný zdroj zvuku. Logika zde funguje následovně: Pokud jsou připojena sluchátka, reproduktory nehrají, a pokud je připojen MP3 přehrávač zepředu, hlavní vstup zvuku je neaktivní.

Na zadní straně našly své místo zbývající konektory pro připojení druhého reproduktoru, zdroje napájení a hlavní vstup pro zvuk. Zbývá ještě pohled shora - do útrob reproduktoru zde zasahuje jakýsi bassreflexový nátrubek, který by měl Creativům dopomoci k solidnějšímu podání hlubších tónů.

Hudební přednes

Malé rozměry sice naznačují, že basy nebudou na reproduktorech příliš slyšet, ale i tak je nízké spektrum solidně pokryto. Výrobcem udávané dno 50Hz není až tak nepravdivé, horší je to už se stropem 20kHz.

I přes koncepci dvou měničů starajících se o svá pásma jsem byl podáním vysokých tónů zprvu značně zklamán. Postupem času, kdy se reproduktory trochu rozehrály, sice barevnosti přibylo, ale zkrátka to nebylo ono. A nápomoc ekvalizéru k lepším výsledkům také nevedla.

Zato středy jsou opravdu ozdobou GigaWorks T20. Často mám problém rozumět slovům v anglických písničkách, ale tady byly vokály mnohem čistší než u konkurenčních reproduktorů. Poslouchat například kytaru v podání Suzan Vega bylo opravdu potěšením.

Zvuk orientovaný okolo středů s relativně dobrou hloubkou je vhodný také pro filmy. GigaWorksy byly schopné i na vzdálenost 2,5 m zprostředkovat solidní zvukovou kulisu. Výkony těchto malých bedniček jsou rozhodně lepší, než kdejaké reproduktory LCD a plazmových obrazovek.

Hodnocení

GigaWorks T20 rozhodně neoplývají nijak výjimečným zvukovým projevem. Jenže, kvůli malé konkurenci ve sféře lepších stereofonních reproduktorů k počítači mnoho konkurence nemají. To samozřejmě platí pro případ, že hledáme reproduktory shodné velikosti a podobné kvality zpracování.

Creative GigaWorks T20 pořídíte přibližně za 2 000 Kč s DPH. Vzhledem ke kvalitě zpracování, konektivitě a příjemnému zvuku bych cenu hodnotil jako mírně nadnesenou. Nic to však nemění na faktu, že jde o dobré reproduktory.

Alternativy

Když se porozhlédneme mimo dimenze T20, na výběr tu máme ještě M-Audio StudioPro3, Genius HF 2.0 a Redstar RS-214. A zatímco Genius i Redstar mají srovnatelný přednes, ale horší zpracování, studiovky M-Audio prozměnu vyšší cenu (+ 500Kč) a značně funkcionalistický design.

Specifikace

  • Charakteristika: počítačové dvoupásmové reproduktory
  • Rozměry: 225 x 135 x 80mm
  • Výkon: 28W RMS (2 x 14)
  • Frekvenční rozsah:50 až 20 000Hz
  • Odstup signálu od šumu: 80dB
  • Materiál: plast
  • Výstup na sluchátka: ANO
  • Cena: cca 2 000 Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám