Hlavní obsah

Budu šířit pravdu a vymýtím falešné účty na Twitteru, dušuje se Musk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Americký miliardář Elon Musk ve středu uvedl, že hodlá z internetové sítě Twitter vymýtit falešné účty a vytvořit z ní nástroj pro šíření pravdy. Snaží se tak uklidnit inzerenty, kteří se v poslední době od Twitteru odvracejí, informovala agentura Reuters. Musk koncem minulého měsíce koupil společnost Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Musk se už od samého začátku netajil tím, že chce Twitter od falešných účtů očistit, aby z něj udělal „lepší místo pro uživatele“.

Různé podvody nejsou na Twitteru ničím výjimečným, o čemž se Musk přesvědčil na vlastní kůži. Jeho jméno poškodili podvodníci, kteří se za něj vydávali. Od Muskových příznivců pak vybrali v kryptoměnách v přepočtu zhruba 45,5 milionu korun, připomněl server Popular Mechanics.

V roce 2020 byl dokonce jeho účet hacknutý. Tehdy si nejbohatší muž na světě stěžoval, že „podvodníci s kryptoměnami pořádají v každém vláknu párty se spamboty“, tedy s automatickými systémy, které na síti šíří podvodné či reklamní příspěvky.

Uživatelé utíkají z Twitteru na síť Mastodon

Internet a PC

Žádné „špatné věci“

Nyní Musk slíbil, že podnik bude tvrdě pracovat na tom, aby se „špatné věci“ neobjevovaly vedle reklamy. Twitter podle něj umožní svobodu projevu, aniž by umocnil nenávistné komentáře. Podle Muska je cílem, aby síť byla pravdomluvná, zajímavá a zábavná, napsala agentura Reuters.

V pátek zahájila společnost Twitter rozsáhlé propouštění zaměstnanců s cílem snížit náklady. Podle Muska firma prodělává čtyři miliony dolarů denně a potýká se s masivním poklesem příjmů v důsledku tlaku aktivistů na inzerenty, aby na tuto platformu neumisťovali reklamu.

Řada významných podniků, včetně největší americké automobilky General Motors, skutečně pozastavila reklamu na Twitteru kvůli obavám, že nový majitel by mohl uvolnit pravidla pro regulaci obsahu, což by mohlo podpořit nenávistné projevy na síti.

Twitter ztrácí čtyři miliony denně. Není jiná možnost, komentoval propouštění Musk

Internet a PC

Moderování obsahu

Musk po převzetí podniku oznámil, že firma vytvoří radu pro moderování obsahu, ve které budou zastoupena velmi různorodá hlediska. Dodal, že před zasedáním této rady nedojde k žádným zásadním rozhodnutím ohledně obsahu. Uvedl, že sestavení této rady by mohlo trvat několik měsíců.

Musk, který je rovněž šéfem automobilky Tesla, je nejbohatším člověkem na světě. Časopis Forbes tento týden napsal, že Muskovo čisté jmění činí více než 194 miliardy dolarů.

Chraňte lidská práva na Twitteru, vyzvala Muska OSN

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám