Hlavní obsah

Chraňte lidská práva na Twitteru, vyzvala Muska OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk v otevřeném dopise vyzval nového majitele internetové společnosti Twittter Elona Muska, aby dbal na lidská práva při řízení sociální sítě.

Foto: Mike Blake, Reuters

Elon Musk

Článek

Musk, který je novým majitelem významné komunikační platformy, se má podle Türka postarat o to, že „lidská práva budou v centru pozornosti managementu Twitteru“.

Společnost v pátek začala s propouštěním zhruba poloviny svých pracovníků a její zaměstnanci uvedli, že se to týká i týmu, jenž má na starosti lidská práva. Podle Türka to není „povzbudivý začátek“.

„Twitter je součástí globální revoluce, která změnila způsob naší komunikace,“ zdůraznil Türk. „Ale píšu s obavou a zlou předtuchou o našem digitálním veřejném prostranství a úloze Twitteru v něm,“ dodal rakouský diplomat.

Twitter bude rušit parodické účty, pokud nesplní jedno pravidlo

Internet a PC

„Respektování našich společných lidských práv by mělo stanovit vodítka pro používání a vývoj platformy,“ naléhá Türk.

Pátek završil týden chaosu a nejistoty ohledně budoucnosti Twitteru pod vedením nejbohatšího člověka planety. Samotný Musk v pátek na Twitteru přiznal, že služba očekává „masivní pokles příjmů“ v důsledku tlaku aktivistů na inzerenty, aby na tuto platformu neumisťovali reklamu. Kritici se obávají, že změna vlastníka povede k méně moderovanému obsahu, což podpoří nenávistné projevy na síti.

Reklama

Výběr článků

Načítám