Hlavní obsah

Uživatelé utíkají z Twitteru na síť Mastodon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Sociální síť Mastodon se těší nebývalému zájmu ze strany uživatelů. Každou hodinu přibydou tisíce nových uživatelů. Je to dáno tím, že lidé hledají alternativu místo Twitteru poté, co kolem této mikroblogovací sítě panoval po převzetí miliardářem Elonem Muskem nebývalý chaos. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: repro mastodon.social

Sociální síť Mastodon.

Článek

Před Muskovým převzetím firmy Twitter se na síť Mastodon registrovalo v průměru 60 až 80 nových uživatelů za hodinu. V pondělí však počet nových registrací činil více než 3500 za hodinu. „Za poslední týden jsem získal více nových sledujících než za předchozích pět let,“ uvedl minulý týden odborník na sociální média Ethan Zuckerman z Massachusettské univerzity v Amherstu.

Není se čemu divit, že z různých alternativ volí lidé právě Mastodon. Tato sociální síť se totiž Twitteru ve většině ohledů velmi podobá. Hlavní rozdíl je ale v tom, že sociální síť nevede jedna osoba či firma.

Síť Mastodon je decentralizovaná a běží na tisícovkách počítačových serverů, které provozují převážně dobrovolní správci. Síť vytvořil mladý německý programátor Eugen Rochko s cílem vybudovat digitální veřejný prostor, který by nebyl pod kontrolou jediné organizace.

Chraňte lidská práva na Twitteru, vyzvala Muska OSN

Internet a PC

Rochko v pondělí uvedl, že počet aktivních uživatelů sítě přesáhl jeden milion osob. To je pouhý zlomek ve srovnání s konkurenčními sítěmi, jako jsou Twitter či Facebook. Mastodon nicméně v posledních dnech zažívá prudký růst počtu uživatelů, napsala agentura Reuters.

Rochko síť spustil v roce 2016, kdy se spekulovalo o tom, že firmu Twitter chce koupit spoluzakladatel internetové platební služby PayPal a Muskův spojenec Peter Thiel. „Pravicový miliardář se chystal koupit de facto veřejnou službu, která není veřejná,“ řekl letos Rochko agentuře Reuters. „Je opravdu důležité mít takovouto globální komunikační platformu, na které se můžete dozvědět, co se děje ve světě, a komunikovat s přáteli. Proč je to kontrolováno jednou firmou?“ dodal.

Politická neutralita

Musk koncem minulého měsíce dokončil převzetí společnosti Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč). Následně rozpustil devítičlennou správní radu a stal se jediným ředitelem podniku.

Ještě před dokončením transakce Musk naznačoval, že v jedné z největších sociálních sítí světa plánuje změny v zájmu „politické neutrality“ a posílení svobody slova. Kritici se obávají, že změna vlastníka povede k méně moderovanému obsahu, což podpoří nenávistné projevy na síti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám