Hlavní obsah

Bitcoin pokořil milionovou hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve v pondělí pokořil bitcoin 900tisícovou hranici, naposledy byl kurz takto vysoko vloni v březnu. O dva dny později je ale hodnota o dalších 100 tisíc korun výše, nejznámější kryptoměna na světě ve středu krátce překonala hodnotu jednoho milionu. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Přesně před týdnem se jedna virtuální mince nabízela za 839 915 Kč, v noci na středu kurz bitcoinu v jednu chvíli vystřelil až na 1 000 909 Kč. Ve středu odpoledne po 15. hodině sice hodnota činila už jen 996 181 Kč, ale stále jde o nejvyšší kurz od března 2022.

Když vezmeme v potaz, že letošní rok nejznámější kryptoměna na světě startovala na 380 890 Kč, jde o dechberoucí nárůst – aktuální kurz je více než 2,5krát vyšší.

Absolutní rekord to ale zatím není, ten si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Lukačovič: Bitcoin nese rysy pyramidové hry

Internet a PC

„Bitcoinu pomáhají podobné faktory jako zlatu, zejména se jedná o oslabující americký dolar a vyhlídky na první snižování úrokových sazeb v USA. V prostředí padajících sazeb by se mohlo bitcoinu dařit, euforie nyní panuje i u ostatních kryptoměn. Velkou euforii způsobila i modla všech kryptonadšenců – Michael Saylor. Ten prostřednictvím své společnosti Microstrategy během listopadu nakoupil další bitcoiny v hodnotě 600 milionů dolarů,“ komentoval aktuální vývoj Petr Lajsek, analytik z Purple Trading.

Kurz navíc může podle analytiků ještě růst. „Spekulace o ETF budou tento týden nadále určovat chování trhu s kryptoměnami, neboť investoři věří narativu o transformačním dopadu, který bude mít otevření trhu institucionálním investorům na celý ekosystém,“ doplnil tržní analytik společnosti eToro Simon Peters.

Zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. O schválení takového bitcoinového fondu se nyní snaží hned několik společností v USA.

Rostou i další kryptoměny

Kurzy nicméně rostou i v případě dalších kryptoměn. „Bitcoin zažívá v posledních týdnech velice úspěšné období a jeho cena je na nejvyšší úrovni od března loňského roku. Společně s tím roste hodnota i dalších kryptoměn a na trhu převládá obecně pozitivní nálada,“ prohlásil František Vinopal, předseda České kryptoměnové asociace.

„Jedním z hlavních důvodů, proč se bitcoin vyšplhal na letošní maxima, je stále reálnější představa, že FED začne brzy snižovat úrokové sazby. Stejně tak na tom má svůj podíl očekáváné schválení spotového bitcoin ETF v Americe a blížící se halving, tedy půlení odměn pro kryptotěžaře,“ podotkl Vinopal.

Co se ostatních kryptoměn týče, u nich samozřejmě není v absolutní hodnotě nárůst tak markantní jako u bitcoinu, neboť kurzy jsou výrazně nižší. Například ethereum jakožto druhá nejznámější kryptoměna posílilo až na 52 018 Kč, přitom před týdnem hodnota činila pouze 44 780 Kč.

Na začátku letošního roku kurz etherea činil 27 010 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Trezor uschová miliardy, přesto se vejde do kapsy

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám