Hlavní obsah

Úřady ve Francii se staly terčem velkého kybernetického útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Několik úřadů ve Francii se od neděle stalo terčem „kybernetického útoku bezprecedentní intenzity“, informovala agentura AFP s odvoláním na úřad francouzského premiéra. Postižena byla podle něj řada ministerstev.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Od včerejšího (nedělního) večera se několik vládních úřadů stalo terčem kybernetických útoků, jejichž technické detaily jsou standardní, ale intenzita bezprecedentní,“ oznámil úřad předsedy vlády Gabriela Attala.

Podle něj byly dopady těchto útoků na většinu služeb „zmírněny“ a přístup k stránkám vládních úřadů už byl obnoven.

Podle nejmenovaného bezpečnostního zdroje AFP kybernetické útoky „v této fázi nelze přičítat Rusům“.

Nejvíce DDoS útoků na české cíle pochází z Ruska. Jsou stále kvalitnější

Bezpečnost

Rozdíl mezi DoS a DDoS útokem

Distributed Denial of Service (DDoS) jsou útoky, které mají vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů – v některých případech i miliony – začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Ve srovnání s tím útoky Denial of Service (DoS) pocházejí z jediného systému, který se snaží konkrétní internetovou službu ochromit. Výsledek je nicméně stejný, v případě úspěšného útoku je služba pro běžné uživatele nedostupná.

Varování před ruskými hrozbami

Francouzský prezident Emmanuel Macron v posledních týdnech zintenzivnil své angažmá ve prospěch obrany Ukrajiny, která se již více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Nevyloučil možnost, že by na Ukrajinu mohli být vysláni západní vojáci.

Francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu koncem února vyzval k posílení bezpečnostních opatření v souvislosti s ruskými hrozbami „sabotáží a kybernetickými útoky“, připomněla AFP.

Minulý týden šéf vládního orgánu pro obranu a bezpečnost státu SGDSN Stéphane Bouillon varoval před „zahraničními manipulacemi“, které podle něj hrozí v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu 9. června.

Rusko už nemá vůči Francii žádné červené linie, prohlásil Medvěděv

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám