Hlavní obsah

Pirrit dramaticky posílil, bijí na poplach bezpečnostní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pirrit patří dlouhodobě mezi nejrozšířenější hrozby na platformě macOS. Krátce před koncem loňského roku ale bezpečnostní experti zachytili dramatický nárůst detekcí tohoto škodlivého kódu – téměř na dvojnásobek. Zmiňovaný škodlivý kód tak stál za bezmála 40 % všech zachycených útoků na počítače od Applu.

Foto: archiv výrobce

Ilustrační foto

Článek

Bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset varovali již během podzimu, že Pirrit nabírá na síle. Patrně ani je samotné ale nenapadlo, že mezi listopadem a prosincem udělá tento nezvaný návštěvník tak dramatický skok.

Z listopadových 21,47 % vyskočil v prosinci počet detekcí na 39,1 % v případě Pirritu. „Adware Pirrit je klasickým zástupcem kódů zobrazujících agresivní reklamy. Uživatelé ho většinou stáhnou do zařízení sami a dobrovolně, často jako součást jiných programů nebo her, které útočníci nabízejí v obchodech třetích stran nebo na různých internetových úložištích zdarma či ve výhodných balících,“ vysvětluje Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

Hrozby se netýkají jen Windows či Androidu. Tyto škodlivé kódy útočí na macOS nejčastěji

Bezpečnost

Útočil ve vlnách

V uplynulých měsících útočil Pirrit v Česku a na Slovensku ve vlnách. Velkou hrozbou byl především v první polovině letošního roku – na přelomu zimy a jara, byť takového podílu jako nyní nedosahoval.

Ještě v březnu měl tento adware podíl mezi ostatními hrozbami pro platformu macOS pouhých 5 %. V dubnu pak ale vystřelil na 26 %, a v květnu dokonce na 35,4 %.

S letními měsíci ale přišlo ochlazení. V červnu činil podíl škodlivého kódu Pirrit jen 13,1 %, a v červenci dokonce jen 9,3 %. Uživatelé se tak mohli mylně domnívat, že je tento nezvaný návštěvník na ústupu a už nepředstavuje takovou hrozbu.

Už v srpnu ale dal o sobě znovu vědět, jeho podíl činil 16,4 %. V září to bylo dokonce ještě téměř dvakrát více, přesně 28,9 %. V říjnu podíl tohoto nezvaného návštěvníka činil sice jen 20,6 %, ale v listopadu již zmiňovaných 21,47 %.

Prosincový výsledek – podíl 39,1 % mezi všemi zachycenými hrozbami pro platformu macOS – je tak suverénně nejhorší.

Adware nepodceňovat

Způsobeno to může být i tím, že adware nepovažují uživatelé za příliš škodlivý a nevěnují podobným typům nezvaných návštěvníků příliš velký pozor. Nadměrné zobrazování reklamy v případě adwaru nepůsobí tak nepříjemně jako zašifrovaný disk, což dovedou například vyděračské viry.

Tento přístup se ale lidem může z dlouhodobého hlediska pěkně vymstít. „Adware je v zařízení těžko odhalitelný a upozorní na sebe většinou až v okamžiku, kdy má zařízení problémy s výkonem a práce na něm je s ohledem na množství zobrazované reklamy nepříjemná,“ podotkl bezpečnostní expert.

„Po celou dobu své přítomnosti přitom může být adware reálným rizikem pro naše soukromí a naše data – velmi žádané zboží, které má v kyberkriminálních skupinách velkou cenu. Uživatelé by tedy měli investovat do kvalitního zabezpečení, a svá data tak náležitě chránit,“ uzavřel Kropáč.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Falešná Alza byla jen začátek. Kyberšmejdi nalíčili další past, lidi připraví o peníze

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry pro Android

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám