Hlavní obsah

Andreed nepřestává strašit. Ani před Vánocemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Virové statistiky největších hrozeb pro operační systém Android opanovává již několik měsíců škodlivý kód Andreed. A nic se na tom nezměnilo ani krátce před Vánocemi, v uplynulém měsíci dokonce tento nezvaný návštěvník ještě nabral na síle. Před hrozbou varovali bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset.

Foto: Natalie Behring, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přitom ještě v létě to vypadalo, že je Andreed na ústupu. V červenci dosahovaly jeho detekce podílu mezi ostatními hrozbami 13,69 %, v srpnu už jen 11,41 %. V obou měsících mu tak ve virových statistikách patřila až druhá příčka.

V září však tento nezvaný návštěvník vystřelil až na 17,35 %, což mu zajistilo suverénně první místo. Ostatní škodlivé kódy totiž měly podíl jen v jednotkách procent. V říjnu sice podíl klesl na 15,98 %, v listopadu se ale podle nejnovějších dat opět zvýšil na 16,29 %.

Je tedy evidentní, že ani krátce před Vánocemi kyberzločinci nelení.

10 škodlivých kódů, které ohrožují zařízení s Androidem nejčastěji

Bezpečnost

Nadměrně zobrazuje reklamu

Bezpečnostní specialisté z Esetu odhalili v listopadu řadu neoficiálních verzí aplikací, prostřednictvím kterých útočníci šíří v případě platformy Android škodlivé kódy. Kromě her, které jsou u útočníků dlouhodobě v největší oblibě, byly v listopadu rizikem i aplikace pro stahování hudby či videí, nebo dokonce volnočasová aplikace, která má pořízením snímku dlaně uživatelům předpovědět budoucnost.

Konkrétně Andreed se objevuje nejčastěji ve falešných verzích her. „V listopadu se objevil ve verzích her Tiny Space Program nebo Mini Ninjas či také v modifikaci pro hru Terraria,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

„S větším počtem falešných her jsme se naposledy setkávali v letošním létě. Je tak pravděpodobné, že s blížícím se koncem roku a s ním souvisejícími prázdninami a nákupy technologií pod stromeček budou útočníci opět cílit na širokou veřejnost včetně dětských uživatelů, kteří patří již v nízkém věku také mezi fanoušky mobilních her,“ doplnil Jirkal.

Adware má negativní vliv na výkon a výdrž zařízení a v konečném důsledku může uživateli zobrazit odkaz na nebezpečné webové stránky.
Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu

Andreed patří mezi škodlivé kódy typu adware. Útočníci se tedy prostřednictvím něj nesnaží ukrást žádná citlivá data, ale na napadeném stroji zobrazují nadměrně reklamu, z čehož následně profitují. Útoky adwaru nejsou tak devastující jako v případě vyděračských virů či podobně zákeřných škodlivých kódů, ale stejně dovedou používání telefonů a tabletů značně znepříjemnit.

„Adware jako typ kybernetického rizika zobrazuje množství agresivních reklamních oken, má negativní vliv na výkon a výdrž zařízení a v konečném důsledku může uživateli zobrazit odkaz na nebezpečné webové stránky,“ dodal bezpečnostní expert.

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tak nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

Kyberšmejdi nastražili před Vánocemi další past. Pod hlavičkou Zásilkovny

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry ESET

Reklama

Související články

Hackeři se zaměřili na cestovatele

Na pozoru by se měli mít v poslední době uživatelé internetového portálu Booking.com, který slouží ke zprostředkování ubytování po celém světě. Roste totiž...

Výběr článků

Načítám