Hlavní obsah

Hrozby se netýkají jen Windows či Androidu. Tyto škodlivé kódy útočí na macOS nejčastěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé počítačů od Applu, které jsou vybaveny operačním systémem macOS, nečelí kybernetickým hrozbám tak často jako uživatelé strojů s Windows či Androidem. Patrně i kvůli tomu se někdy mylně domnívají, že se jich škodlivé kódy nijak netýkají. To ale není vůbec pravda, jak dokládají nejnovější statistiky antivirové společnosti Eset.

Foto: archiv výrobce

Ilustrační foto

Článek

Podle Esetu v uplynulém měsíci vzrostl na platformě macOS počet detekcí škodlivého kódu Pirrit, jak Novinky.cz varovaly již dříve. „Adware Pirrit se aktuálně drží na pětině všech detekcí, a to jak v českém, tak slovenském prostředí,“ prohlásil Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

„Zatímco v říjnu jsme viděli, že se škodlivé kódy šířily především prostřednictvím aplikací pro platformu YouTube, v listopadu jsme adware Pirrit objevili nejčastěji opět v aplikaci Flash Player, která již oficiálně neexistuje,“ konstatoval Kropáč.

Pirrit nabírá opět na síle, varují bezpečností experti

Bezpečnost

Agresivní reklama

Adware Pirrit je typickým zástupcem kódů, které zobrazují agresivní reklamu – projevuje se množstvím vyskakujících reklamních oken, které nejdou zavřít, zvýrazněním některých slov při surfování, vkládáním odkazů do webového obsahu a negativním dopadem na výkon zařízení.

Do kategorie adwaru patří také MaxOfferDeal, třetí nejrozšířenější listopadová hrozba pro platformu macOS, kterou využívají počítače společnosti Apple. Tento nezvaný návštěvník se nejčastěji ukrýval v aplikaci Wheater App pro předpověď počasí.

„I když adware není stejně závažným škodlivým kódem jako infostealery nebo ransomware, i tak představuje riziko, které by uživatelé neměli opomíjet. Tím, že často funguje jako prodloužená ruka útočníků ve vašem zařízení, může do něj sám stahovat aplikace, doplňky do prohlížeče nebo další malware, aniž byste nad tím měli kontrolu,“ varoval bezpečnostní expert.

Trojský kůň

Kromě škodlivých kódů Pirrit a MaxOfferDeal se v listopadu na předních místech objevil také trojský kůň Downloader.Adload, konkrétně šlo o druhou nejrozšířenější hrozbu. Tento nezvaný návštěvník do zařízení stahuje další škodlivé kódy, které zobrazují agresivní reklamu.

Na Downloader.Adload uživatelé narazí nejčastěji ve falešných verzích celé řady aplikací nebo her, které mohou často najít v neoficiálních obchodech nebo na veřejných internetových úložištích.

V tabulce níže naleznete přehled hrozeb, se kterými se mohli uživatelé v rámci platformy macOS setkat v uplynulém měsíci v Česku a na Slovensku nejčastěji.

Top 5 kybernetických hrozeb v Česku a na Slovensku pro macOS – listopad 2023:
1.OSX/Adware.Pirrit (21,47 %)
2.OSX/TrojanDownloader.Adload (3,95 %)
3.OSX/Adware.MaxOfferDeal (2,82 %)
4.OSX/Adware.Bundlore (1,13 %)
5.OSX/TrojanProxy.Agent (1,13 %)

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Českem se masivně šíří nový virus, ohrožuje PC s Windows

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry pro macOS

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám