Hlavní obsah

Konference o Ukrajině se hackerům nelíbila, chtěli ji překazit vyřazením webů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Weby Českého rozhlasu (ČRo), a to včetně zpravodajského serveru iROZHLAS.cz, se staly ve čtvrtek ráno terčem hackerů. Masivní DDoS útok je vyřadil z provozu. Podniknut byl přitom jen pár hodin před začátkem konference Média a Ukrajina, jak upozornil šéfredaktor ČRo Plus Josef Pazderka.

Foto: repro ČRo

Web Českého rozhlasu po útoku hackerů

Článek

Útok typu DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů – v některých případech i miliony – začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne.

Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná. A přesně to se stalo také v případě webů ČRo.

„Zpravodajský web iROZHLAS.cz a weby Českého rozhlasu čelí masivnímu DDoS útoku. Omlouváme se všem čtenářům za výpadek,“ stojí v prohlášení ČRo. K útoku došlo kolem sedmé hodiny ranní, přičemž konference měla začít v 10:00.

Kybernetičtí nájezdníci sestřelili web pražské integrované dopravy

Bezpečnost

Kdo útočil?

Motiv útočníků nastínil Pazderka zcela jasně: „Patrně se někomu nelíbí naše konference Média a Ukrajina. My se ale nedáme, na nápravě intenzivně pracujeme.“

Po 10. hodině byly weby rozhlasu už opět dostupné, byť není vyloučeno, že dojde k dalším výpadkům.

Zda byl útok veden z Ruska, či jiné země, není v tuto chvíli jasné. Bezpečnostní firma ComSource nicméně již loni varovala, že Česko čelí masivnímu nárůstu útoků právě z této země v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Útoky na firmy a instituce v ČR loni mířily ze 184 zemí. Z pohledu zemí bylo nejvíce útoků z Ruska, na druhém místě se umístila Brazílie následovaná USA. Nejintenzivnější útoky pak směřovaly z Vietnamu.

To potvrdil již dříve také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). „V posledním měsíci, mj. v kontextu geopolitické situace ve východní Evropě, evidujeme v České republice výrazný nárůst počtu útoků tohoto typu,“ konstatoval úřad vloni v listopadu s tím, že nárůst útoků na české cíle jednoznačně souvisí s válkou na Ukrajině.

Konference se koná

Konání samotné konference Média a Ukrajina se ale překazit hackerům nepodařilo. Vedle prezidenta Petra Pavla na ní vystoupí například také starosta Kyjeva Vitalij Kličko, britský novinář Peter Pomerantsev či dcera zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova Žanna Němcovová.

„Dnešní hackerský útok na web Českého rozhlasu, který měl přenášet konferenci Média a Ukrajina, potvrzuje, jak moc protivníkům vadí objektivní informace o konfliktech,“ uvedl prezident Pavel na Twitteru.

Kromě představitelů veřejnoprávních rozhlasů z Česka se konference účastní také jejich kolegové ze Slovenska a Ukrajiny.

Hackeři rekrutují i nezkušené. Vydělávají miliony

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám