Hlavní obsah

Kybernetičtí nájezdníci sestřelili web pražské integrované dopravy

Praha

Internetové stránky pražské integrované dopravy (PID) v pátek ráno napadli neznámí útočníci. Web zablokovali útokem DDoS, tedy prostřednictvím velkého množství zaslaných robotických dotazů. Provoz stránek se částečně podařilo obnovit zhruba v 10:15. Uvedl to Filip Drápal, mluvčí městské organizace Ropid, která plánuje pražskou veřejnou dopravu.

Foto: repro pid.cz

Internetové stránky pražské integrované dopravy (PID)

Článek

PID sdružuje pražskou a středočeskou veřejnou dopravu. „Útok začal v 07:10 a kolabovat to začalo o něco později. Vypadá to na útok z Ruska. Ve spolupráci se správcem hostingu pracujeme na plném zprovoznění webu, nyní již částečně funguje,“ uvedl krátce před 10:30 Drápal.

Ještě po 12. hodině však bylo načítání webových stránek značně zpomalené.

Na internetových stránkách PID cestující najdou veškeré informace o veřejné dopravě, tedy například jízdní řády, informace o mimořádnostech v provozu nebo přehled výluk a novinky z MHD. „Kromě webu je ještě omezená funkčnost stránek mapa.pid.cz. Vše ostatní je na webu nezávislé,“ dodal Drápal.

PID zahrnuje městskou hromadnou dopravu v Praze a veřejnou dopravu ve Středočeském kraji. Vedle městských a příměstských autobusů, tramvají, metra a vlaků provozuje také některé přívozy nebo lanovku na Petřín. Systém je rozdělen na několik pásem a cestující pak platí za dopravu podle toho, kolika pásmy po cestě projíždějí. Pražská i středočeská veřejná doprava se řídí jednotnými tarify.

DDoS útoků zaměřených na cíle v Česku citelně přibylo

Bezpečnost

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám