Hlavní obsah

„Král Romů” přichází s kryptoměnou gipsycoin

Rumun, který se označuje za „krále Romů”, zprovoznil svou vlastní kryptoměnu gipsycoin. Jejím cílem je usnadnit finanční transakce mezi Romy po celém světě. Informoval o tom v úterý server Balkan Insight s odvoláním na rumunská média.

Web kryptoměny gypsycoin (otisk)

Článek

Evangelický farář a vedoucí rumunské sekce Mezinárodní romské unie (IRU) Daniel Cioaba zahájil provoz této kryptoměny začátkem tohoto měsíce. Televizi ProTV řekl, že do projektu vložil 50 000 eur (1,27 milionu korun) a že si měnu dosud koupilo zhruba 1600 lidí za počáteční cenu 0,00001 dolaru za jeden gipsycoin.

Ačkoliv se orientuje především na Romy, kryptoměnu si může pořídit kdokoliv. Na oficiálních stránkách se uvádí, že dvě procenta z transakčních poplatků půjdou na charitativní projekty v chudých romských společenstvích, zvláště pak na vzdělávání dětí.

Bitcoin se dostal nejvýše od poloviny května

Internet a PC

„Gipsycoin má několik funkcí: měna v rámci komunity, financování vzdělávacích projektů, dlouhodobé finanční investice, financování charity a platby,” uvádí web projektu.

Cioaba, který žije v sedmihradském městě Sibiu, je synem zesnulého Florina Cioaby, pastora letniční církve z vlivné romské rodiny, který se v roce 1997 prohlásil „mezinárodním králem Romů”.

Největší kryptoměnová krádež. Hackeři ukradli ether a binance coin za 600 milionů dolarů

Bezpečnost

Po smrti svého otce v roce 2013 byl Daniel korunován „králem Romů v Rumunsku”. Titul „mezinárodního krále Romů” připadl Danielovu bratru Dorinovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám