Hlavní obsah

Hackeři sestřelili web ministerstva. Vězeňská služba měla také problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo spravedlnosti a třeba i Vězeňská služba ČR se v neděli opět potýkaly s výpadky informačních systémů. Způsobil je kybernetický útok, večer se podařilo weby opět zprovoznit. Na Twitteru o tom informovalo ministerstvo spravedlnosti. Výpadky měly justiční weby už ve čtvrtek, také tehdy byl příčinou kybernetický útok.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Dostupnost portálu Justice.cz byla opět omezena DDoS útokem v obdobném rozsahu jako v minulých dnech. V tuto chvíli jsou systémy díky spolupráci se všemi dodavateli a NÚKIB (Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost, pozn. red.) stabilizovány a funkční,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti před 22:00 na twitteru.

Vězeňská služba podle večerního vyjádření mluvčí Markéty Prunerové zaznamenala výpadek informačních systémů, například elektronické pošty. Konkrétnější být z bezpečnostních důvodů nechtěla.

Justice se od středeční noci potýká s rozsáhlým výpadkem webů

Internet a PC

Od středeční noci do čtvrtečního odpoledne rozsáhlý výpadek postihl justiční weby. Po celý pracovní den tehdy nefungovaly nejen internetové stránky ministerstva, ale také například databáze soudních jednání Infosoud a Infojustice, insolvenční rejstřík, jednotlivé weby soudů ani portál verejnazaloba.cz, pod který spadají weby státních zastupitelství.

„Příčinou výpadku byl sofistikovaný kybernetický útok na Justici, který nadále trvá a v čase se mění. Činnost systému je stabilizována a nadále monitorována ve spolupráci se všemi dodavateli,“ uvedlo ministerstvo po obnovení fungování webů.

Justiční weby se s výpadky potýkají opakovaně, obvykle ale problém trvá jen několik hodin. Větší výpadek nastal například v létě roku 2016, kdy ministerstvo jako důvod uvedlo poruchu elektroinstalace v pražském justičním areálu Na Míčánkách.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Hackeři rekrutují i nezkušené. Vydělávají miliony

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám