Hlavní obsah

Vykolejení vlaků, vypnutí internetu. Biden řeší kybernetické útoky proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američtí vojáci sice nemají v plánu zasáhnout do bojů na Ukrajině, ale i tak Bílý dům řeší ruskou agresi v nejvyšších politických patrech. Sankce přitom nejsou jediným „arzenálem“, jak USA mohou do sporu vstoupit. Americký prezident Joe Biden má na stole hned čtyři různé scénáře kybernetických útoků.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

Biden se během čtvrteční tiskové konference, na které oznamoval sankce proti Rusku, o kybernetické odvetě vůbec nezmínil. To na druhou stranu není vůbec překvapivé, neboť odkrývat karty před útokem by nedávalo vůbec žádný smysl.

Podle serveru NBC News má nicméně hlava Spojených států na stole hned několik možností, jak kyberútoky provést, což potvrdily serveru čtyři různé zdroje.

Biden ohlásil kroky proti Rusku. Matka všech sankcí se ale nekoná

Amerika

Jeden ze scénářů počítá s tím, že by bylo přerušeno internetové připojení napříč celým Ruskem. Kybernetické útoky by nicméně mohly být směřovány také na železniční výhybky, což by prakticky vyřadilo vlaky z provozu.

„Můžete udělat cokoliv – zpomalit vlaky, ale klidně zapříčinit i jejich vykolejení,“ prohlásil jeden ze zdrojů, kterého citoval server NBC News. Ve hře jsou podle něj také kyberútoky na elektrárny či jiná klíčová zařízení, aby se Rusům ztížilo zásobování armády.

Server NBC News nicméně upozornil, že Biden zatím k žádnému rozhodnutí ohledně kyberútoků nedospěl. Bílý dům navíc již dříve slíbil, že jakékoliv nadcházející kroky se nedotknou běžných Rusů, což by při takto rozsáhlých útocích v kyberprostoru nebylo prakticky možné.

Válka vypukla i v kyberprostoru. Destruktivní virus napadl stovky zařízení na Ukrajině

Bezpečnost

Stopka od softwarových tvůrců

Podle agentury Reuters ukrajinská vláda zároveň lobuje u Bidenovy administrativy, aby Spojené státy odřízly Rusko od aktualizací softwaru od amerických společností. Případně aby byly rovnou vyřazeny z provozu platné licence, kvůli čemuž by se jednotlivé aplikace staly nepoužitelnými.

Nejde přitom o programy pro běžné uživatele, ale například o software, který se používá v ruském letectví.

Z vlastní iniciativy přesně takovým způsobem proti Rusku zasáhla ve čtvrtek anglická společnost INSYDIUM. Ta zablokovala všem ruským uživatelům bez předchozího varování licence na svůj software. To se dotklo i některých ruských bank, jak upozornil server finanz.ru.

Kvůli tomu jejich software přestal fungovat. Uživatelé si prý na ruských diskuzních fórech a sociálních sítích jednotlivých bank stěžovali na nefunkčnost směnárenských aplikací a na nemožnost vybrat si peníze.

Ruské banky nicméně hromadně ve svých oficiálních prohlášeních ubezpečují, že nepozorují žádné problémy s prováděním zákaznických transakcí.

První odveta v kyberprostoru. Blokace softwaru postihla v Rusku i banky

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám