Hlavní obsah

Dezinfošmejdi otravují sítě i po volbách, zneužívají přitom design Novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generál Petr Pavel zemřel, chce povinnou vojnu a zároveň i útočit na Rusko. Druhé kolo prezidentských voleb doprovázela v Česku řada dezinformačních kampaní. Ty bohužel neustaly ani poté, co si Češi zvolili Pavla jako novou hlavu státu. V povolební vlně podvodníci zneužívají design zpravodajského portálu Novinky.cz a opět straší lidi.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného článku, který imituje design serveru Novinky.cz

Článek

„Pavel oznámil povinnou vojnu,“ šíří poplašnou zprávu falešný článek, který se objevuje od Pavlova vítezství na Facebooku a dalších sociálních sítích. Aby mu dezinformátoři přidali na důvěryhodnosti, oblékli celou zprávu do designu Novinek.

V článku podvodníci tvrdí, že povinná vojenská docházka se bude týkat ročníků 2003 a 2004 a že nástup do kasáren bude probíhat z rozhodnutí Pavla už od června tohoto roku. Údajně má vítězný kandidát domlouvat se závodem Škoda obnovu výroby tanků.

Nic z toho není pravda, dezinformátoři se stejně jako před druhým kolem snaží vzbudit mezi lidmi paniku a poškodit Pavla.

Pavel varoval před falešným videem o válce

Prezidentské volby
Foto: Novinky

Ukázka podvodného článku, který imituje design serveru Novinky.cz

Bezpečnostní experti zpravidla uživatele nabádají, aby sledovali názvy internetových adres přímo ve svých prohlížečích. Díky tomu mohou zpravidla na první pohled poznat, že se nachází na falešných, a ne na oficiálních stránkách.

V případě článku imitujícího design Novinek jsou ale dezinformátoři vychytralejší. Na sítích zprávu o povinné vojně nešíří formou odkazu na konkrétní web, ale jako snímek obrazovky. Práci dezinformátorům bohužel často usnadňují důvěřiví jedinci, kteří takové informace patrně ze strachu či naštvání rozesílají dál.

Dezinformace často šíří samotní uživatelé

Dezinformace se šíří sítěmi jako lavina – a je jedno, jestli se bavíme o koronaviru, válce na Ukrajině nebo úplně jiném tématu. Na webu jsou jich statisíce. Jak upozornily servery NPR a Poynter, nešíří je pouze jejich tvůrci, ale velmi často i samotní uživatelé.

Nejčastěji se totiž hoaxy a dezinformace šíří prostřednictvím sociálních sítí, jako je například Facebook či X (dříve Twitter). I když se internetoví giganti snaží proti tomu bojovat, práci jim znesnadňují samotní uživatelé.

Smyšlené zprávy totiž často šíří dál – jednoduše věří tomu, co si na internetu přečtou. Není výjimkou, že některé zprávy mají desítky či stovky tisíc sdílení. Nevědomky tak pomáhají tvůrcům dezinformací, aby si vydělali pořádný balík peněz.

Podobné kauzy globálního dosahu jsou totiž pro tvůrce dezinformací hotový zlatý důl. Využívají strachu a paniky lidí, aby je nasměrovali na své webové stránky. Díky tomu následně profitují ze zobrazované reklamy, což dělá klidně i několik milionů dolarů.

Dezinformační smršť

Není to bohužel poprvé, co se budoucí prezident stal terčem dezinformátorů. Týden před druhým kolem voleb se například sítěmi šířilo falešné video, ve kterém Pavel volá po zapojení Česka do války s Ruskem, aby mohla Ukrajina zvítězit. Ve skutečnosti ale Pavel pouze obhajoval na setkání s občany důležitost posílání zbraní napadenému státu.

„Na internetu koluje falešné video. Podívejte se na originál, jak jsem odpověděl jedné paní v Ostravě na její otázky. Na závěr uvidíte, jak mou odpověď sestříhali. Lež a manipulace ale v těchto volbách nezvítězí,“ poukázal na práci dezinformátorů ještě před druhým kolem prezidentských voleb Pavel.

Ukázka originálního a sestříhaného videa s generálem Pavlem

To ještě sám nemohl vědět, že se o pár dní později začnou internetem šířit odkazy na podvodné webové stránky napodobující jeho oficiální web se zprávou, že Pavel zemřel. Falešná zpráva obsahovala informaci o smrti generála Pavla, která měla nastat ve čtvrtek ráno. Zemřít měl na infarkt.

„Tým kandidáta na prezidenta České republiky Petra Pavla vyjadřuje upřímnou soustrast rodině, blízkým a kolegům generála Petra Pavla, který brzo ráno ve čtvrtek 26. ledna 2023 náhle zemřel,“ stálo na falešném smutečním oznámení s černobílou fotografií kandidáta.

Zprávu s oznámením tedy šířili podvodníci také na e-mailové adresy novinářů, přišla i do redakcí serveru Novinky.cz a deníku Právo. Poznat falešný web bylo možné podle názvu internetové domény – namísto generalpavel.cz šlo o generalpavel2023.com. V současnosti jsou však již podvodné stránky nefunkční.

Foto: Petr Pavel/Twitter

Tým Petra Pavla popřel informace, které se šíří po sítích

Špinavosti před koncem kampaně

Prezidentské volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám