Hlavní obsah

Česku hrozí útoky ransomwaru, varoval NÚKIB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval před zvýšeným rizikem útoků vyděračských virů z rodiny ransomwaru. Bezpečnostní experti totiž v posledních týdnech evidují v českém kyberprostoru „zvýšenou aktivitu kyberzločineckých skupin, které při svých útocích využívají tuto techniku“.

Foto: Avast

Uživatelé napadení ransomwarem místo startu operačního systému uvidí podobnou zprávu.

Článek

NÚKIB zveřejnil varování přímo na svých webových stránkách. Uvádí v něm, že kybernetičtí nájezdníci mohou relativně snadno šířit vyděračské viry prostřednictvím zranitelností, které byly v uplynulých týdnech a měsících objeveny.

I když jsou pro ně již k dispozici záplaty, řada lidí jejich význam podceňuje a stále je nenainstalovala. Trhliny byly objeveny například v platformě FortiOS, službě Microsoft Exchange, softwaru MOVEit či síťových prvcích od Zyxelu.

Vyděračské viry připravily banky v USA o 1,2 miliardy dolarů

Bezpečnost

„Úspěšný průnik do systémů využívající zmíněné zranitelnosti jako vektor útoku může mít za následek krádež dat ze systémů oběti, jejich zašifrování a následné vydírání jak za účelem dešifrování dat, tak jejich zveřejněním ze strany útočníka,“ popsali průběh útoku pracovníci úřadu.

Uživatelům doporučili, aby neprodleně zkontrolovali dostupné aktualizace u softwaru, který používají. A pochopitelně nainstalovali všechny bezpečnostní záplaty. Zdůraznili přitom, že „uvedený výčet aktuálně zneužívaných zranitelností není konečný“, proto by se měli uživatelé zaměřit i na další aplikace, které používají.

„Doporučujeme průběžně aktualizovat operační systémy, programy a aplikace a udržovat je na nejaktuálnější verzi,“ stojí v doporučení NÚKIB.

I když se varování týká především úřadů, organizací a nejrůznějších společností, které ke své činnosti využívají informační systémy, s útoky vyděračských virů se pochopitelně mohou setkat také běžní uživatelé. Obezřetnost je tedy na místě také na osobních počítačích.

Co je ransomware? Každý třetí člověk to neví

Vyděračské viry, které jsou často označovány souhrnným názvem ransomware, patří několik posledních měsíců k těm nejzávažnějším hrozbám. Přesto každý třetí člověk neví, co slovo ransomware vlastně znamená. Tedy ani to, že jde o počítačového záškodníka. Vyplývá to z průzkumu antivirové společnosti Eset.

Průzkum se uskutečnil v USA a Kanadě, přičemž se ho dohromady účastnilo více než tři tisíce lidí. Třetina z nich odpověděla, že vůbec neví, co slovo ransomware znamená.

Bezpečnostní experti jim vysvětlili, že jde o škodlivé kódy, které uzamknou počítač, zašifrují data a za jejich zpřístupnění požadují výkupné. To by však 85 % lidí nebylo ochotných zaplatit. Raději by o takto uloupená data přišli.

Zajímavá je také informace o tom, jak si lidé svoje data chrání. Rovných 31 % dotázaných totiž uvedlo, že soubory uložené v počítači vůbec žádným způsobem nezálohují. A to ani fotografie či videa. V případě útoku vyděračského viru by tak o svá data nenávratně přišli.

Anketa

Už jste řešili infiltraci vyděračského viru?
Ano, opakovaně.
7,3 %
Ano, ale jen jednou.
11,9 %
Já ne, ale známý(á) ano.
5 %
Zatím ještě ne.
75,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3337 čtenářů.

Češi budou bojovat proti kyberútokům, které šifrují data

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám