Hlavní obsah

Vyděračské viry připravily banky v USA o 1,2 miliardy dolarů

– Washington

Americké finanční instituce v loňském roce vynaložily téměř 1,2 miliardy dolarů (29,7 miliardy Kč) na platby, které pravděpodobně souvisely s takzvaným vyděračským softwarem (ransomware). Uvedená suma se oproti roku 2020 více než zdvojnásobila, uvedlo americké ministerstvo financí. Pětasedmdesát procent útoků ve druhé polovině roku měly podle něj na svědomí ruské kriminální skupiny.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

Analýza „naznačuje, že ransomware nadále představuje významnou hrozbu pro odvětví kritické infrastruktury USA, pro podniky a pro veřejnost“, uvedl úřadu FinCEN, který spadá pod ministerstvo financí USA a potírá finanční kriminalitu.

Podle údajů shromážděných v rámci zákona o bankovním tajemství americké finanční instituce v roce 2021 ohlásily 1489 incidentů souvisejících s vyděračským softwarem, což je o 487 více než v předchozím roce. FinCEN uvedl, že pět nejvýnosnějších variant ransomwaru z druhé poloviny roku 2021 je spojeno s ruskými kyberzločinci. Škody způsobené ransomwarem spojeným s Ruskem v tomto období podle údajů činily více než 219 milionů dolarů.

Francouzskou nemocnici ochromili hackeři, zavřela pohotovost a ruší operace

Bezpečnost

Summit o ransomwaru

Zpráva amerického ministerstva financí přichází v době, kdy se ve Washingtonu koná summit o ransomwaru pořádaný Spojenými státy, na němž se sešli zástupci téměř tři desítek zemí. Tempo a sofistikovanost těchto útoků se zvyšuje rychleji než schopnost USA je narušit, uvedl v neděli vysoký představitel administrativy prezidenta Joea Bidena.

FinCEN dále informoval, že jeho analýza reagovala na nárůst počtu i závažnosti nedávných útoků ransomwaru na americkou kritickou infrastrukturu. Podle úředníků by tento nárůst mohl také odrážet skutečnost, že se instituce zlepšují v identifikaci a hlášení incidentů.

V březnu podepsal prezident Biden rozsáhlý zákon o kybernetické bezpečnosti, který některým odvětvím nařizuje hlásit taková narušení bezpečnosti americkému ministerstvu vnitřní bezpečnosti do 72 hodin od zjištění incidentu a do 24 hodin, pokud zaplatí výkupné.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám