Hlavní obsah

Černý trh s falešnými certifikáty a negativními koronavirovými testy jen kvete

Na darknetu – černém internetovém trhu – se dá sehnat prakticky cokoliv. Zbraně, drogy či na míru připravené počítačové viry. V posledních měsících ale doslova kvete nabídka falešných očkovacích certifikátů a negativních koronavirových testů. Upozornila na to kyberbezpečnostní společnost Check Point.

Foto: Brittany Murray, ČTK/AP

Testování na koronavirus (ilustrační foto)

Článek

„Kyberzločinci cítí šanci, a proto ještě aktivněji nabízí podvodné koronavirové služby. Zaměřují se zejména na lidi, kteří chtějí obejít pravidla a vyhnout se očkování nebo testům, a přitom získat výhody spojené s očkováním,“ prohlásil Daniel Šafář, bezpečnostní expert Check Pointu.

Zároveň poukázal na to, že lidé nabízející padělky jsou daleko drzejší – už se tolik neschovávají před ochránci zákona. „Dříve jsme podobné nabídky a služby viděli jen na darknetu, dnes se masivně šíří i po Telegramu, který je přístupnější masám bez technických znalostí. Svět kyberzločinu vždy pružně reaguje na aktuální trendy a my očekáváme, že černý trh s falešnými očkovacími certifikáty bude i nadále růst,“ konstatoval Šafář.

Podvodníci a hackeři se zaměřují na koronavirové pasy

Bezpečnost

Výzkumný tým Check Point Research na začátku srpna odhalil na Telegramu zhruba 1000 prodejců falešných očkovacích certifikátů a negativních koronavirových testů. V září to ale bylo už přes 10 000 prodejců. „Většina se zaměřuje na uživatele, kteří se nechtějí nechat očkovat. Zájem o služby kyberzločinců roste i v souvislosti s šířením varianty delta a tlakem na očkování,“ podotkl bezpečnostní expert.

Cena falešných očkovacích certifikátů byla v březnu 200 dolarů za kus (4320 Kč). Následně došlo k poklesu na polovinu a nyní zase vidíme, že v některých zemích hodnota opět vzrostla k hranici 200 dolarů. Vše se přitom odvíjí od očkovacích strategií v jednotlivých zemích.

Prodejci se přitom snaží, aby platby za falešné certifikáty a negativní testy nebylo možné snadno vystopovat. „Platby většinou přijímají prostřednictvím služby PayPal a kryptoměn. V některých případech jsou přijímány i dárkové karty Steam, Amazon a eBay,“ doplnil Šafář.

Podle něj se také rozšiřuje počet zemí, v nichž se falešné očkovací certifikáty prodávají. V březnu bylo nejvíce inzerátů z USA, Spojeného království a Německa. V současnosti jsou falešné očkovací certifikáty nabízeny už ve 29 zemích.

Nezaměstnaní lidé chtějí pomáhat hackerům, aby si přivydělali

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám