Hlavní obsah

Německé lékárny už nevydávají covidové pasy. Kvůli bezpečnostní mezeře

Německé lékárny přestaly vystavovat certifikáty o očkování proti covidu-19. Německý list Handelsblatt totiž objevil bezpečnostní mezeru na serveru Německého svazu lékáren (DAV). Svaz ve čtvrtek oznámil, že od středy lékárny v celém Německu po dohodě s ministerstvem zdravotnictví přestaly potvrzení vydávat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Německému deníku se podařilo „s pomocí profesionálně zfalšovaných dokumentů“ získat přístup fiktivního majitele lékárny k serveru DAV, a vygenerovat tak dva očkovací certifikáty. Nyní z toho důvodu procházejí provozovny kontrolou. Zatím se však neobjevily informace o dalších neoprávněných přístupech, uvedla agentura DPA.

Tři měsíce zkoušel uznat očkování v Česku. Německá lékárna mu dala certifikát na počkání

Domácí

Handelsblatt uvedl, že je správné, že list objevil závažnou bezpečnostní mezeru při vystavování digitálních potvrzení. Přístup do systému přitom nezískal deník samotný, ale dva experti na výpočetní techniku, kteří tak ukázali, že portál má výrazné nedostatky, zdůraznilo vydavatelství Handelsblattu.

Podle DAV není jasné, kdy budou moci lékárny opět certifikáty vydávat. Svaz je ale přesvědčen, že všech více než 25 milionů dosud vydaných potvrzení pochází od právoplatně registrovaných lékáren.

Reklama

Výběr článků

Načítám