Hlavní obsah

Nezaměstnaní lidé chtějí pomáhat hackerům, aby si přivydělali

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru – a s tím související opatření – připravila celou řadu lidí o práci. Toho si všímají i výzkumníci kyberbezpečnostní společnosti Check Point, kteří začali mapovat na černém internetovém trhu nový nebezpečný trend. Zoufalí lidé se snaží přivydělat si tím, že budou pomáhat hackerům.

Foto: Koláž Novinky.cz s využitím Check Pointu

Lidé bez práce shánějí přivýdělky na darknetu.

Článek

„Beru jakoukoliv práci… Kvůli pandemii jsem doma 24 hodin, sedm dní v týdnu,“ uvedl jeden z uživatelů na hackerském fóru. Přiznal, že žádné zkušenosti s internetovým podsvětím nemá, ale že je učenlivý a zvládne tedy jakoukoliv práci.

A podobných inzerátů zachytili výzkumníci desítky. „Klidně se stanu útočníkem nebo můžu být kurýrem pro vaše škodlivé programy,“ nabízí své služby další. „Jsem ochoten si vydělávat na internetu peníze jakýmkoliv způsobem, čekám na vaše nabídky,“ snaží se přivydělat na darknetu další.

Koronavirové vakcíny se prodávají na darknetu ve velkém. Jedna dávka až za 21 500 Kč

Bezpečnost

Darknet – tedy černý internetový trh – je část internetu, která je přitom přístupná pouze pomocí vyhledávačů. K přístupu na tuto část sítě je nutný anonymní prohlížeč. Lidé žádající zde o práci tedy musí vědět, že legální nabídky přivýdělku zde nenaleznou.

Situace je podle bezpečnostních expertů alarmující. „Doposud jsme prakticky neviděli, že by někdo hledal práci na darknetu a hackerských fórech. Nabídky pomoci s trestnou činností jsou šokující. Lidé, kteří nabízí kyberzločincům pomoc, mohou znamenat vážné bezpečnostní riziko. Sledovali jsme řadu měsíců několik hackerských fór a zjistili jsme, že počet zájemců o práci neustále roste,“ varoval Daniel Šafář, bezpečnostní výzkumník Check Pointu.

„Můžeme odhadovat, že podobně to bude vypadat i na dalších fórech. Přitom by darknet měl být posledním místem, kde lidé hledají práci. Zoufalá doba bohužel přináší i zoufalé činy. Každopádně to můžeme brát jako volání o pomoc, které ovšem dále komplikuje boj s kyberzločinem,“ doplnil Šafář.

Češi nakupovali ve velkém drogy na darknetu, vyhmátl je Europol

Krimi

Reklama

Související články

Jak se ubránit kyberútokům na účty

Útoků na účty klientů bank přes internet neubývá, kyberlupiči jsou navíc stále více vynalézaví. Bankéři dlouhodobě varují hlavně před podvodnými e-maily...

Výběr článků

Načítám