Hlavní obsah

10 škodlivých kódů, které útočí na Android nejčastěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hiddad, Andreed a Spy.SpinOk. To jsou jména škodlivých kódů, které v uplynulém měsíci útočily na mobilní zařízení s operačním systémem Android nejčastěji. Tito záškodníci se objevují na předních příčkách pravidelně, v napadeném zařízení dovedou udělat pěknou neplechu.

Foto: Reuters

Google Android

Článek

Tím vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem se v srpnu stal trojský kůň Hiddad, před kterým Novinky.cz varovaly již dříve. Zatímco zkraje léta byl tento nezvaný návštěvník na ústupu, v uplynulém měsíci jeho podíl začal opět růst.

Aktuálně tak Hiddad stojí za každým třetím zachyceným útokem. Bezpečnostní experti mají jasno v tom, proč se tak děje. „V létě čeští uživatelé potřebují celou řadu aplikací, od her, se kterými tráví svůj volný čas, až po aplikace k cestování nebo ke sportu. A toho samozřejmě kybernetičtí útočníci rádi využijí,“ uvedl Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Hiddad dál terorizuje uživatele mobilů. Stojí za každým třetím útokem

Bezpečnost

Falešné hry

Hiddad se skrývá ve falešných verzích her, jako je například Block Sun Earth a Block Crazy Robo World. Tyto tituly připomínají Minecraft, kde hráči budují světy pomocí různých dílů a kostek. Uživatelé tak nezvaného návštěvníka pustí do zařízení sami, když zmiňované hry nainstalují.

V srpnu se Hiddad maskoval také za falešnou verzi hry Craft Rain Fun Castle.

Hlavní funkcí Hiddadu je zobrazování reklam, ale může také získat přístup ke klíčovým bezpečnostním informacím obsaženým v operačním systému, což umožňuje útočníkovi získat citlivá uživatelská data.

Varování před falešnými verzemi her se týká také adwaru Andreed, kterému stále patří druhá příčka s podílem 11,41 %. Adware Andreed se hojně šířil prostřednictvím falešné hry LIMBO, dále se objevil i v upravené verzi programu Google Chrome.

„Adware jako typ kybernetického rizika zobrazuje množství agresivních reklamních oken, má negativní vliv na výkon a výdrž zařízení a v konečném důsledku může uživateli zobrazit odkaz na nebezpečné webové stránky,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

Populární aplikace, výhodné nabídky

Trojlístek nejrozšířenějších hrozeb uzavírá malware Spy.SpinOk, který se v žebříčku objevuje již několik posledních měsíců. V srpnu podíl tohoto nezvaného návštěvníka činil 5,63 %. Uživatelé na něj mohli narazit ve hrách Tower Raider: FAST & FUN APP či Emoji Blox.

„Na základě našich zkušeností bývá motivem pro stažení nebezpečné aplikace nějaká výhodná nabídka nebo její popularita mezi uživateli. Právě oblíbené aplikace, které navíc mohou být nějak zpoplatněné, jsou v obchodech třetích stran a na internetových úložištích hledaným zbožím, a to jak pro dospělé fanoušky, tak pro uživatele z řad dětí. Pro ty může být hra zdarma nebo výhodný balíček softwaru obzvlášť velkým lákadlem,“ doplnil Jirkal.

V tabulce níže naleznete přehled deseti hrozeb, se kterými se v srpnu mohli tuzemští majitelé zařízení s operačním systémem Android setkat nejčastěji.

TOP 10 kybernetické hrozby v ČR pro Android – srpen 2023:
1.Android/Hiddad.BAQ trojan (31,55 %)
2.Android/Andreed trojan (11,41 %)
3.Android/Spy.SpinOk trojan (5,63 %)
4.Android/Agent.ELP trojan (4,77 %)
5.Android/Agent.CZB trojan (3,61 %)
6.Android/Hiddad.BAP trojan (3,10 %)
7.Android/Spy.Agent.CTK trojan (2,67 %)
8.Android/Agent.ELC trojan (2,45 %)
9.Android/Spy.Agent.BYP trojan (1,88 %)
10.Android/TrojanDropper.Agent.GKW trojan (1,59 %)

Nejlepší zabezpečení? Inspirujte se hesly, která vymyslela umělá inteligence

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám