Hlavní obsah

Hiddad dál terorizuje uživatele mobilů. Stojí za každým třetím útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opětovný nárůst hrozeb trojského koně Hiddad, který útočí na zařízení s operačním systémem Android, hlásí bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset. Aktuálně je totiž tento nezvaný návštěvník zodpovědný téměř za třetinu všech zachycených hrozeb na tabletech a chytrých telefonech s touto platformou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hiddad terorizoval mobilní zařízení s Androidem již v loňském roce, kdy se pravidelně objevoval na předních příčkách žebříčku nejrozšířenějších škodlivých kódů. V lednu to však vypadalo, že se po něm slehla zem, nedostal se vůbec do první desítky monitorovaných hrozeb.

Na jaře ale začal nabírat opět na síle. Největší nástup zaznamenal v květnu, kdy jeho podíl mezi ostatními hrozbami vyskočil z dubnových 26,54 % na 49,94 %.

Adware Pirrit opět na výslunní. Jaké viry ohrožují macOS nejčastěji?

Bezpečnost

Pokles a opětovný nárůst detekcí

Zkraje léta ale jeho podíl začal strmě klesat, v červnu činil pouze 22,19 %. Během prázdnin začali být ale počítačoví piráti opět aktivnější, v červenci tak stál Hiddad už za 29,93 % a v uplynulém měsíci dokonce za 31,55 %.

Je tedy evidentní, že by se před tímto záškodníkem měli mít uživatelé na pozoru, jeho podíl totiž opět začíná narůstat. Ostatní hrozby přitom mají podíl zpravidla jen v jednotkách procent. „Škodlivý kód Hiddad se v posledních měsících pravidelně střídá s adwarem Andreed v čele pravidelné statistiky. I u adwaru Andreed jsme přitom na začátku loňského léta pozorovali nárůst v počtu detekcí,“ poznamenal Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Hiddad se skrývá ve falešných verzích her, jako je například Block Sun Earth a Block Crazy Robo World. Tyto tituly připomínají Minecraft, kde hráči budují světy pomocí různých dílů a kostek. Uživatelé tak nezvaného návštěvníka pustí do zařízení sami, když zmiňované hry nainstalují.

Hlavní funkcí Hiddadu je zobrazování reklam, ale může také získat přístup ke klíčovým bezpečnostním informacím obsaženým v operačním systému, což umožňuje útočníkovi získat citlivá uživatelská data.

Trojanizované aplikace

Trojanizované aplikace jsou na první pohled normální a legitimní hry nebo různé nástroje, které mají ale za úkol šířit škodlivý kód. „Nejčastěji je jejich autoři nabízejí na různých internetových úložištích a warez fórech, kde uživatelé hledají bezplatné alternativy k jinak placeným hrám v oficiálních obchodech nebo na stránkách vývojářů,“ přiblížil Jirkal.

Bránit se proti tomuto škodlivému kódu mohou uživatelé tedy relativně snadno. Stačí nestahovat aplikace z neznámých a pochybných zdrojů. V případě, že se již nezvaný návštěvník zabydlel v tabletu či smartphonu, měla by si s ním poradit většina mobilních antivirových programů, a to včetně těch bezplatných.

Jak bránit mobily a tablety?

Kybernetické hrozby se stále častěji týkají také mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony a počítačové tablety. Se zabezpečením těchto zařízení si totiž láme hlavu málokdo. Právě proto útočí hackeři na mobilní přístroje stále častěji.

Je tedy velmi důležité chránit nejen PC, ale i tablety a smartphony antivirovými programy a dalšími bezpečnostními nástroji. Před podobnými nezvanými hosty dokážou ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Na mobilu nebo tabletu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do zařízení propašovali nezvané návštěvníky.

Agent Tesla na ústupu. Stále však stojí za každým pátým útokem v Česku

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry pro Android

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám