Hlavní obsah

Adware Pirrit opět na výslunní. Jaké viry ohrožují macOS nejčastěji?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulém měsíci se do čela žebříčku největších hrozeb pro operační systém macOS od Applu opět vrátil nechvalně známý adware Pirrit. Škodlivých kódů, které v srpnu znepříjemňovaly lidem život, bylo nicméně daleko více. Vyplývá to z pravidelného žebříčku antivirové společnosti Eset.

Foto: archiv výrobce

Ilustrační foto

Článek

V meziměsíčním srovnání Pirrit povyskočil na první příčku ze třetího místa. Ještě v červenci byl jeho podíl pouze 9,3 %, v uplynulém měsíci to však bylo již 16,4 %.

„Adware Pirrit je klasickým zástupcem kódů zobrazujících agresivní reklamy. Uživatelé ho většinou stáhnou do zařízení sami a dobrovolně, často jako součást jiných programů nebo her, které útočníci nabízejí v obchodech třetích stran nebo na různých internetových úložištích zdarma či ve výhodných balících,“ vysvětluje Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

Škodlivé kódy z rodiny adwaru, které uživatele obtěžují zobrazováním nadměrně reklamy, opanovávaly i další příčky žebříčku. Druhé místo patří adwaru Bundlore. Tento záškodník se v českém i slovenském prostředí vyskytuje stabilně a dlouhodobě, což platí také o adwaru Pirrit, kterému patří první místo.

Agresivní virus útočí na počítače od Applu. Schovává se ve falešných aplikacích

Bezpečnost

Návrat záškodníka

V uplynulém měsíci rozvířila poklidné vody českého a slovenského internetu také hrozba InstallCore, o které jsme přitom dlouho neslyšeli. „Adware InstallCore se s větším podílem detekcí objevil v českém a slovenském prostředí po delší době. Jedná se o obdobu adwaru Bundlore, akorát od jiných útočníků – distributorů,“ varoval Kropáč.

„InstallCore se nejčastěji vydává za klasické aplikace. Poté, co takovou aplikaci do zařízení nainstalujeme, škodlivý kód dále stáhne a nainstaluje adware, který nás bude mít za úkol sledovat. V srpnu se takto InstallCore vydával například za multimediální přehrávač MediaPlayer nebo grafický editor SnapSeed,“ doplnil bezpečnostní expert.

Obecně ale platí, že útočníci mohou tohoto – a pochopitelně i jiného nezvaného návštěvníka – maskovat za jakýkoliv program či videohru. Zaměřují se zpravidla na placené aplikace, které šíří v neoficiálních obchodech zadarmo.

Pokud se nechají uživatelé zlákat vidinou toho, že ušetří, program stáhnou a nainstalují, pustí nezvaného návštěvníka přímo do svého počítače.

Lidé na macOS antiviry neřeší

Situace je o to vážnější, že operační systém macOS je ve srovnání s Windows obecně považován za velmi bezpečnou platformu. Uživatelé jsou tak zvyklí používat počítače s logem nakousnutého jablka i bez nainstalovaného antivirového programu. Často tak ani nemusí vědět, že je jejich stroj infikován nějakým malwarem.

V případě adwaru InstallCore si mohou všimnout toho, že se jim nadměrně zobrazuje reklama. Přesně to je totiž hlavním úkolem tohoto nezvaného návštěvníka.

Bezpečnostní experti nicméně varují, že se platformě macOS nevyhýbají ani sofistikovanější škodlivé kódy. „V poslední době se na platformě macOS často setkáváme se škodlivými kódy, které mohou mít negativní dopad na soukromí uživatelů. Některé z nich se totiž přímo zaměřují na sledování našich aktivit na internetu. Uživatelům bych tak rozhodně doporučil chránit zařízení bezpečnostním softwarem a nestahovat programy nebo hry mimo oficiální obchody,“ uzavřel Kropáč.

Níže naleznete žebříček pěti hrozeb, se kterými se majitelé počítačů od Applu s operačním systémem macOS mohli setkat v uplynulém měsíci v Česku a na Slovensku nejčastěji.

TOP5 kybernetické hrozby v ČR a na Slovensku pro macOS – srpen 2023:
1.OSX/Adware.Pirrit (16,4 %)
2.OSX/Adware.Bundlore (4,3 %)
3.OSX/Riskware.Meterpreter (3,6 %)
4.OSX/Adware.InstallCore (2,9 %)
5.OSX/Monitor.Refog (2,1 %)

Agent Tesla na ústupu. Stále však stojí za každým pátým útokem v Česku

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antivirové programy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám