Hlavní obsah

Afázie i červené tlačítko. Nejčastější dotazy na internetu roku 2022

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde, kdy, proč, co a jak? Internet je nevyčerpatelnou studnicí informací. Na co se lidé ptali na českém internetu nejčastěji v uplynulém roce, dokládá statistika vyhledávače Seznam.cz. Ten alespoň jednou měsíčně využije každý druhý Čech.

Foto: Profimedia.cz

Červené tlačítko na dálkovém ovladači

Článek

Kde?

Pokud bychom si nejhledanější otázky rozdělili podle konkrétních příslovcí, u „kde“ by jednoznačně dominovaly houby. „První vlaštovky dotazu ‚kde rostou houby‘ se v Seznam.cz Vyhledávání začínají objevovat koncem dubna a houbařský vrchol hledanosti utichá až koncem listopadu,“ uvedla Petra Dvořáková z tiskového oddělení společnosti Seznam.cz.

Češi ale evidentně myslí i na svou peněženku, neboť nechtějí zbytečně platit pokuty. Jako druhý v žebříčku následoval dotaz „kde se bude měřit rychlost“. Šlo evidentně o reakci na policejní akci Speed Marathon, která byla i na internetu hitem konce března. Třetí místo patří dotazu „kde lze platit kartou benefit plus“.

Proč?

Otázkám s příslovcem „proč“ na začátku vévodil dotaz „proč nefunguje červené tlačítko“ televizního dálkového ovladače. Tato otázka se přitom umisťovala na přední pozici ve výsledcích vyhledávání až do poloviny roku 2022.

„Druhou příčku obsadila otázka týkající se konfliktu na Ukrajině, ‚proč je válka na Ukrajině‘, která se opakovala i v dalších variacích. Otázky směřující k dění na Ukrajině se ve zvýšené míře začaly objevovat už na začátku února, kulminovaly se začátkem války a postupně začaly opadat v půlce března,“ konstatovala Dvořáková.

Služba Seznam.cz Vyhledávání je evidentně cenným zdrojem informací také pro zahrádkáře. Jedním z top dotazů loňska totiž bylo „proč jsou okurky hořké“. „Z jeho četnosti je dobře vidět, kdy mají okurky sezonu. Dotaz byl hojně hledaný od června cca do půlky srpna,“ doplnila Dvořáková.

Obavy Čechů ze zimy a cen energií se promítají i do vyhledávání na internetu

Internet a PC

Co?

S válkou na Ukrajině souvisejí také otázky začínající příslovcem „co“. Čechy evidentně vystrašilo riziko, že by mohly být použity jaderné zbraně. Po otázce „co dělat při jaderném útoku“ se tak druhým nejhledanějším stal dotaz „co je stanné právo“.

„Druhá otázka byla pokládána ve dvou vlnách – poprvé na začátku války a podruhé v souvislosti s Putinovým říjnovým vyhlášením stanného práva na okupovaných ukrajinských územích,“ přiblížila Dvořáková.

Jak už tomu bývá, lidé se zajímali také o životy celebrit. Koncem března například vyšlo najevo, že herec Bruce Willis trpí afázií. Seznam.cz Vyhledávání okamžitě zaplavily dotazy, co je to vlastně za nemoc.

Kdy?

„Kdy je Den matek?“ To byl nejčastější dotaz související s tímto příslovcem, vcelku nepřekvapivě se takovéto otázky začaly množit začátkem května. „Nutno podotknout, že letos to byl top dotaz i těsně po druhé květnové neděli, kdy se matkám v Česku přeje,“ přidala jednu perličku z výsledků vyhledávání Dvořáková.

Celoročně stabilní byl také dotaz „kdy do důchodu“. Uživatelé ho často zadávali do hledacího pole v kombinaci s kalkulačkou odchodu do důchodu. Trojlístek nejčastějších dotazů v souvislosti s „kdy“ uzavírají otázky týkající se přechodu zimního času na letní a obráceně.

Jak?

Na závěr jsme si nechali příslovce „jak“, protože otázky s ním byly do Seznam.cz Vyhledávání zadávány vůbec nejčastěji. „Oblíbený dotaz byl například ‚Jak vyčistit gril?‘. Soudě podle tohoto dotazu začala česká grilovací sezona na konci května a trvala až do půlky září,“ podotkla Dvořáková.

„Jen co zhasnou grily, začíná jiná sezona, kterou ve Vyhledávání signalizuje dotaz ‚Jak vyrobit draka?‘. Podle četnosti dotazů vzlétali draci k nebi od konce září a někteří se této kratochvíle drželi až do půlky listopadu,“ uzavřela Dvořáková.

Trojici nejčastějších dotazů „jak“ uzavírá vcelku nedávný tip z předvánočního období „jak vybrat kapra“. Nabízí se rovnou další otázka, „jak vyndat kost z krku“, která se však umístila loni až na 11. místě.

Kompletní výsledky nehledanějších otázek v Seznam.cz Vyhledávání naleznete v interaktivním grafu (zde).

Solární panely a tepelná čerpadla. Češi řeší energetickou krizi svépomocí

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám