Hlavní obsah

Obavy Čechů ze zimy a cen energií se promítají i do vyhledávání na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože léto ještě ani neskončilo, mnozí lidé mají už teď obavu z nadcházející zimy. Obávají se nedostatku plynu a vysokých cen elektřiny. Výrazně častěji hledají lidé na internetu témata spojená s nadcházející topnou sezónou. Vyplývá to z dat Seznam.cz Vyhledávání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Největší skok v hledanosti vidíme u kamen, nejčastěji jde o krbová kamna nebo krbová kamna s výměníkem. Meziročně křivka vyrostla o více než 200 %,“ uvedla Tereza Fukátková, datová analytička ve společnosti Seznam.cz.

Důvod je celkem logický, i když ceny této komodity také v poslední době vzrostly, na trhu je dostatečná nabídka a nejedná se zatím o nedostatkové zboží. Tento trend eviduje také další služba z portfolia české internetové jedničky Seznam.cz. „O krbová kamna se uživatelé ve vysoké míře zajímají konkrétně na nákupním rádci a srovnávači Zboží.cz. O tuto kategorii výrazně vzrůstá zájem už od letošního jara, a to téměř dvojnásobně oproti minulému roku, což zjevně odráží obavy Čechů z energetické krize,“ konstatovala Fukátková.

Na Zboží.cz byl v uplynulých týdnech vedle kamen patrný velký zájem také o pelety, tepelná čerpadla a solární energie.

Kolik budou slevy na energie? Máme podrobnosti

Finance

Druhý nejvyšší nárůst hledanosti byl podle ní hned po kamnech registruje služba Seznam.cz Vyhledávání u tepelných čerpadel. „Uživatelé je typicky hledají obecnými dotazy a můžeme jen odhadovat, že lidé mají potřebu zorientovat se v aktuální nabídce produktů a jednotlivých dostupných typech. Meziročně tyto dotazy vrostly o 147 %,“ prohlásila datová analytička ve společnosti Seznam.cz.

„Třetí největší nárůst je u skupiny dotazů směřujících na využití solární energie. Kromě solárních panelů na výrobu elektřiny uživatelé hledají, jak úsporně ohřát teplou užitkovou vodu. Zde je zájem také vysoký, oproti loňsku křivka rostla o 84 %,“ podotkla Fukátková.

Zájem o pelety

„Na datech sledujeme, že se letos lidé připravují na zimu s výraznějším časovým předstihem. Na základě veřejně dostupných informací je patrné, že právě pelety by měly být oproti dřevu komfortnější, protože přikládání lze automatizovat, a to tak, že jedou na pásu přímo do kotle. Můžeme tedy říci, že je to podobně komfortní varianta jako elektřina nebo plyn, ovšem cenově podobná volbě dřeva,“ doplnila datová analytička ve společnosti Seznam.cz.

Vedle úspornějších alternativ k topení elektřinou a plynem Češi sledují zprávy týkající se dodávek plynu z Ruska. „Mimořádný zájem vzbuzuje také vládou slíbený příspěvek na energie,“ uzavřela Fukátková.

Reklama

Výběr článků

Načítám