Hlavní obsah

Solární panely a tepelná čerpadla. Češi řeší energetickou krizi svépomocí

Obrovský nárůst zájmu o solární panely a tepelná čerpadla hlásí v posledních týdnech Seznam.cz Vyhledávání. Lidé se na českém internetu zajímají nejen o to, jak získat dotace na instalaci, ale také o cenu, možnost instalace či princip samotného fungování zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Seznam.cz Vyhledávání vykázala křivka hledanosti u solárních panelů nárůst o 215 %, v případě tepelných čerpadel to bylo o 86 %.

V případě solárních energií vyhledávají lidé nejčastěji samotné panely, ale i možnosti ohřevu vody či přímo solární elektrárny.

„Mezi přídomky se těší zájmu slovní spojení ‚na balkon‘ a ‚svépomocí‘. Z toho je patrné, že Češi na internetu hledají, jak si solární zdroje pořídit nejen do domu, ale i do bytu, a dokonce si je chtějí také sami zprovoznit,“ uvedla Tereza Fukátková, datová analytička ze společnosti Seznam.cz.

Obavy Čechů ze zimy a cen energií se promítají i do vyhledávání na internetu

Internet a PC

Nákupní rádce Zboží.cz hlásí o tato zařízení trojnásobně vyšší zájem v meziročním srovnání. Nejčastěji se uživatelé zajímají o solární panely v rozmezí od 37 tisíc do 64 tisíc Kč.

Lidé se zajímají na Seznam.cz Vyhledávání také o to, jak mohou na instalaci solárních panelů a elektráren získat dotace, případně jak tyto technologie fungují.

Foto: Seznam.cz

Populární témata v Seznam.cz Vyhledávání

Tepelná čerpadla od 74 890 Kč

Podobné trendy jsou patrné také u tepelných čerpadel, kde žebříček hledanosti vede obecné označení této kategorie.

„Zde vidíme příležitost pro výrobce i firmy, protože lidé tento segment prozkoumávají a rádi si nechají pomoct s orientací v široké nabídce na trhu,“ komentovala Fukátková.

„Další dva velmi četné dotazy jsou ‚tepelné čerpadlo vzduch-vzduch‘ a ‚tepelné čerpadlo vzduch-voda‘. Můžeme se domnívat, že v této fázi už se potenciální zákazník více orientuje v nabídce a ví, jaký typ čerpadla hledá. Dotazů spojených s konkrétní značkou výrobce je spíše méně,“ doplnila datová analytička.

Tepelná čerpadla mají na Zboží.cz ve srovnání s předchozím rokem o polovinu více zobrazení. Cenová hladina vyhledávaných produktů se pohybuje od 74 890 do 189 tisíc Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám