Hlavní obsah

11 000 lidí byl jen začátek. Instagram a Facebook budou propouštět dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňském masivním propouštění čeká společnost Meta Platforms další reorganizace, jejímž důsledkem by mělo být zrušení dalších tisíců míst. Uvedl to ve středu list The Washington Post (WT), který se odvolává na své zdroje přímo ze společnosti Meta.

Foto: Erin Scott, Reuters

Generální ředitel společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg

Článek

Mateřská společnost Facebooku, Instagramu i WhatsAppu zatím zveřejněné informace oficiálně nekomentovala. List The Washington Post se však ve svém článku opírá o tvrzení zaměstnanců společnosti Meta, kteří plány na restrukturalizaci prozradili pod podmínkou anonymity.

Kromě propouštění plánuje společnost také snižovat počty lidí v jednotlivých týmech, důsledkem čehož bude přesunutí některých vedoucích pracovníků na nižší pozice bez přímých podřízených.

K masivnímu propouštění přitom americká společnost Meta Platforms přistoupila již loni na podzim. Tehdy padáka dostalo 11 000 lidí, což představovalo zhruba 13 procent pracovní síly této společnosti. Podle zahraničních médií šlo o první hromadné propouštění v 18leté historii podniku.

Matce Facebooku hrozí v Itálii doplacení 870 milionů eur na daních

Internet a PC

„On-line obchodování se vrátilo k dřívějším trendům. Zároveň makroekonomický pokles, zvýšená konkurence a ztráta reklamních pobídek způsobily, že naše příjmy jsou mnohem nižší, než jsem očekával,“ uvedl loni v listopadu v otevřeném dopisu zaměstnancům generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg.

„Spletl jsem se a beru za to zodpovědnost,“ sypal si Zuckerberg popel na hlavu za to, že lépe neodhadl situaci na trhu již dříve. V letošním roce jde podle agentury Reuters o jedno z nejmasovějších propouštění napříč celým technologickým trhem.

Technologičtí giganti masivně propouštějí

Masivně propouštět se rozhodly v uplynulých týdnech a měsících i další technologické podniky. Důvod uvádějí prakticky vždy stejný – zhoršené hospodářské vyhlídky.

Například nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips na konci ledna oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6000 pracovních míst. Přitom už loni v říjnu tento podnik oznámil rozsáhlé propouštění, které se dotklo 4000 lidí.

V lednu o masovém propouštění informovaly také další technologické firmy – evropská softwarová společnost SAP dá výpověď zhruba třem tisícům zaměstnanců, americký technologický gigant International Business Machines (IBM) hodlá propustit 3900 lidí.

Microsoft již dříve avizoval, že zruší 11 tisíc pracovních míst, majitel Googlu dokonce 12 tisíc. Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Twitter, HP a řada dalších.

Yahoo propustí více než 20 procent zaměstnanců

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám