Hlavní obsah

Matce Facebooku hrozí v Itálii doplacení 870 milionů eur na daních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Americké internetové společnosti Meta Platforms v Itálii hrozí doplacení daně 870 milionů eur (20,6 miliardy Kč). Vyšetřování zahájil soud v Miláně na pokyn Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). Ten vyzval italskou finanční policii a tamní daňový úřad, ať prověří, zda by neměla bezplatná registrace uživatelů podléhat zdanění. O případu ve středu s odvoláním na obeznámené zdroje informoval list Il Fatto Quotidiano.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Logo společnosti Meta

Článek

Vyšetřovatelé se podle zdrojů domnívají, že bezplatné členství na platformách společnosti Meta je poskytováno výměnou za přístup k údajům uživatelů. Mělo by proto být klasifikováno jako výměna služeb, a tudíž podléhat dani z přidané hodnoty (DPH). Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

„Rozhodně nesouhlasíme s myšlenkou, že by poskytování přístupu k on-line platformám uživatelů mělo být zatíženo DPH,“ uvedl mluvčí společnosti Meta. Dodal, že společnost bere své daňové povinnosti vážně, platí veškeré daně požadované v zemích, kde působí, a bude s úřady plně spolupracovat.

Malé vítězství o velké peníze. Facebook dočasně odvrátil miliardovou žalobu

Internet a PC

Italská finanční policie a daňový úřad vypočítaly, že Meta by měla Itálii za rok 2021 na dani případně doplatit 220 milionů eur. Za období zpětně do roku 2015 částka podle nich činí 870 milionů eur.

Klíčovým bodem je podle jednoho ze zdrojů stanovení souvislosti mezi bezplatným přístupem a přenosem dat jako zdanitelnou transakcí. To by mohlo mít důsledky pro další nadnárodní společnosti a evropské země, dodal.

Společnost se může rozhodnout, zda výsledky zkoumání přijme a požadovanou částku zaplatí, nebo zda je zpochybní a zahájí správní spor.

Reklama

Související články

Instagram a Facebook testují předplatné

Twitter se rozhodl zpoplatnit ověřované účty již loni, letos pomalu ke stejnému kroku přistupuje konkurenční společnost Meta Platforms. Ta v neděli oznámila,...

Výběr článků

Načítám