Článek
Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni – tohle rčení dokazuje, jak velké úctě se bez odjakživa těšil. Je to pověstmi opředený mohutný keř a naši předkové mu připisovali magické schopnosti. Věřili, že kde roste bez, bude se dobře dařit i lidem. Z bezového dřeva se vyráběly kolébky, které měly ochránit dítě, a při svatbě bývalo zvykem darovat nevěstě sazeničku černého bezu jako svatební dar, aby s pomocí téhle byliny mohla léčit vše živé ve svém domě.
V lidovém léčitelství se využívá celá rostlina. Květy především při horečce a proti kašli, ale také na zpevnění žil při křečových žilách a hemeroidech. Plody jsou zase dobré na posílení imunity, proti zácpě i průjmu, ale i proti migréně a bolestem páteře. Listy bezu zevně jako obklady při bolestech kloubů a na rány a tinktura z kůry na vyvolání porodu. A to je jen zlomek toho, k čemu všemu může bez posloužit.
V minulosti se jím léčilo téměř všechno a byl považován za téměř univerzální léčivou bylinu. Kromě toho ale květy bezu nepřekonatelně voní, skvěle chutnají a můžou být vítaným zpestřením jarního jídelníčku.
Jak využít květy černého bezu v kuchyni?
Nejčastěji se z květů černého bezu připravuje sirup. Uděláte z něj osvěžující limonádu, ale můžete ho využít i jako voňavou přísadu při pečení, pokapejte jím piškotový korpus dortu nebo ho přidejte do švýcarského máslového krému, chutná opravdu královsky. Citronovo-bezový dort zdobil tabuli i na svatbě prince Harryho a Meghan Markle.

Svatební dort Harryho a Meghan obsahoval bezový sirup vyrobený v královnině rezidenci v Sandringhamu z vlastních bezových stromů panství.
Při práci s bezovými květy můžete využít schopnost mléčných produktů vázat na sebe různé vůně a chutě – naložte je do mléka nebo šlehačky, nechte odležet a poté sceďte a pořádně vymačkejte. Bezové mléko či šlehačku pak můžete využít při pečení, ale také na výrobu bezinkové zmrzliny.
Smažená květenství černého bezu jsou pak trochu zapomenutá sezonní pochoutka, kterou milují hlavně děti.
S čím kombinovat květy černého bezu?
Na jaře se na krátký čas potká kvetoucí bez s prvními jahodami. Jejich kombinace je chuťově nepřekonatelná, tak nepropásněte chvíli, kdy můžete drobnými květy bezu ochutit domácí jahodový džem. Fantasticky chutnají nakrájené jahody zakápnuté lžičkou sirupu z bezových květů, jen tak se šlehačkou, nebo jako náplň do bílkových korpusů na pavlovky či do koláčů z křehkého těsta. S čím dalším budou ještě ladit?
- Dobře si rozumí s dalšími výraznými kyselkavými chutěmi – skvěle doplní citrusy, ale i rebarboru, maliny nebo rybíz.
- Zajímavý kontrast vytvoří i se zralými broskvemi nebo meruňkami.
- Přidat je můžete do rosolů a kompotů z jablek a hrušek.
- Neotřelou kombinaci vytvoří s okurkou, mátou a citronem – třeba v osvěžující limonádě nebo lehkém letním sorbetu.
- Pokud rádi pečete, zakomponujte květy do lineckého těsta nebo sušenkového korpusu – drobné kvítky můžete použít jako jedlou dekoraci. Vynikající jsou jako zpestření jednoduché polevy z moučkového cukru.

Smažená květenství černého bezu, lidově zvané kosmatice, jsou trochu zapomenutou pochoutkou.
Jak sbírat květy černého bezu?
Květy černého bezu sbírejte za slunného počasí na čistých místech. Po dešti počkejte se sběrem alespoň jeden dva dny - až se na květech znovu objeví žlutý voňavý pyl, můžete se pustit do sklizně.
Sbírejte celé květy a ukládejte je volně do košíku, bedýnky nebo plátěné tašky. Opatrně je odštipujte i s hlavními stonky, které nechte asi 1–2 cm dlouhé. Doma je rozprostřete ve stínu na připravený pečicí papír, plátýnko či starý ubrus a chvilku počkejte, až z nich vyjdou broučci.
Pokud jste bez sbírali v čistém prostředí, zbytečně ho neoplachujte, připravili byste se tak o podstatnou část chutě i vůně.
Jednoduchý sirup z bezových květů
Bez kvete jen krátce – nepropásněte šanci připravit si domácí sirup. V létě vás osvěží v limonádě a v kuchyni ho využijete jako voňavé zpestření při pečení.

Sirup z bezových květů
INGREDIENCE |
---|
20–30 květenství černého bezu |
2 citrony (nejlépe v bio kvalitě) |
2 l vody |
1,5 kg cukru krystal |
2 lžičky kyseliny citronové |
POSTUP:
- Očištěné květy bez oplachování vložte do větší nádoby. Přidejte citrony nakrájené na plátky, zalijte studenou převařenou vodou a nechte 24–48 hodin louhovat na chladném místě. Poté přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko a důkladně vymačkejte.
- Přidejte tolik vody, abyste měli 1,5 litru, přidejte cukr a kyselinu citronovou a za stálého míchání krátce povařte, až se cukr rozpustí a sirup lehce zhoustne.
- Ještě horký sirup nalijte do lahví vypláchnutých vařící vodou a dobře uzavřete. Skladujte v chladu a temnu.