Článek
Syrniky
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 500 g tučného tvarohu v alobalu | 20 g krupicového cukru | 
| 2 vejce | špetka soli | 
| 70 g polohrubé mouky + na obalení | |
| K dokončení: | |
| olej na smažení | jahody | 
| K podávání: | |
| termix | jogurt | 
| tvaroh | |
POSTUP:
- Syrniky: Ze všech složek vypracujte tužší těsto. Kdyby se lepilo, přidejte trochu mouky.
 - Z těsta vytvořte 16 kuliček, každou rozplácněte na centimetr tlustou placičku, zlehka obalte v mouce a z obou stran zvolna dozlatova usmažte na tenké vrstvě rozehřátého oleje (jako palačinky). Přendejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
 - Dokončení: Syrniky podávejte s jahodami a termixem, jogurtem či tvarohem. Je možné je také napíchat na špízy střídavě s ovocem.
 
TIP: Placičky můžete obalit ve skořicovém cukru.
Jahodový sirup

Jahodový sirup
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 1 kg čerstvých jahod | 1 citron (šťáva) | 
| 500 ml vlažné vody | 1 limeta | 
| 20 g kyseliny citronové | cukr krystal (cca 1300 g) | 
POSTUP:
- Očištěné jahody nasypte do hrnce a rozmačkejte. Přidejte vodu a zbylé přísady (dobře umytou limetu nakrájejte na plátky). Přiveďte k varu a pět minut zvolna vařte.
 - Odstavte z plotny a přeceďte. Přidejte stejné množství cukru krystal, jako je váha šťávy. Znovu přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil. Horkou šťávu nalijte do sklenic a hned zavíčkujte.
 - Ze sirupu připravíte osvěžující limonádu, stačí dolít perlivou vodu. Sirup se hodí i k přípravě mléčného jahodového koktejlu.
 
TIP: Do sirupu lze přidat mátu nebo skořici. Zastánci čisté chuti jahod ale zůstanou pouze u svého ovoce (vynechávají i limetu).
Jahodový koláč z křehkého těsta
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| Korpus: | |
| 200 g hladké mouky | 50 ml oleje | 
| 1/2 prášku do pečiva | 50 ml ledového mléka | 
| 1/2 lžičky soli | máslo na vymazání formy | 
| 50 g másla | |
| Náplň: | |
| 200 g jahod | 100 g cukru krystal | 
POSTUP:
- Těsto: Mouku promíchejte ve větší míse se solí a práškem do pečiva. Přidejte nastrouhané studené máslo, olej a ledové mléko. Ručně vypracujte těsto, je hotové během minuty.
 - Mělo by být hladké, vláčné, nelepivé, dobře tvarovatelné. Pokud by bylo příliš tuhé, přidejte trošku mléka, naopak do řídkého, lepivého zapracujte více mouky. Těsto zabalte a nechte v lednici hodinu odpočinout.
 - Náplň: Jahody omyjte, osušte a zbavte stopek, nakrájejte na čtvrtky. V rendlíku rozpusťte cukr a přisypejte jahody. Nechte vyvařit velkou část tekutiny, míchejte, poté nechte vychladnout.
 - Dokončení: Těsto rozprostřete do formy tak, aby vytvořilo zvýšený okraj. Dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10–15 minut. Když začne chytat barvu, potřete koláč tenkou vrstvou rozvařených jahod, zbytek si odložte.
 - Nechte ještě pět minut péct. Koláč vyndejte a nechte na mřížce vychladnout. Zbylými jahodami ho naplňte až před podáváním.
 
TIP: Před jahodami můžete koláč potřít ještě tvarohovým krémem: rozmíchejte 100 g tvarohu, malé vejce a lžíci cukru. Potřete korpus, pak na něj rozprostřete předvařené jahody a dopečte. K podávání se výborně hodí šlehačka.
Domácí zmrzlina i krém

Domácí zmrzlina i krém
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 2 kelímky smetany ke šlehání | 1 vanilkový lusk | 
| 1/2 plechovky salka | |
| K podávání: | |
| jahody | zmrzlinové kornouty | 
POSTUP:
- Ze smetany ušlehejte šlehačku, pak do ní pomalinku přilévejte salko a přimíchejte semínka vanilky. Vzniklou směs přelijte do uzavíratelné nádoby a uložte do mrazničky.
 - Asi po hodině hmotu lžící promíchejte, po další hodině ještě jednou. Zmrzlinu servírujte do kornoutů a ozdobte jahodami.
 - Jahodová zmrzlina: Rozmixujte zmrazené jahody s cukrem a promíchejte s touto vanilkovou zmrzlinou.
 - Falešná zmrzlina: Místo zmrzliny můžete v kornoutech podávat krém z mascarpone. Vytvoříte ho tak, že dohromady ušleháte 250 g mascarpone, kelímek smetany ke šlehání a 70 g moučkového cukru. Můžete přidat i vanilku. Kornouty ozdobte čerstvými nebo rozvařenými jahodami.
 
Jahody s ricottou

Jahody s ricottou
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| Korpus: | |
| 100 g polohrubé mouky | 5 lžic vlažné vody | 
| 100 g cukru moučky | 1/2 prášku do pečiva | 
| 5 lžic oleje | špetka soli | 
| 2 vejce | |
| Krém: | |
| 500 g ricotty | šťáva a kůra z jednoho citronu | 
| 250 ml smetany ke šlehání | lžíce rumu (ne pro děti) | 
| 200 ml zakysané smetany | 6 plátků želatiny | 
| 200 g krystalového cukru | |
| K dokončení: | |
| 300 g jahod | mátové lístky nebo jedlé květy (sedmikrásky, pampelišky ap.) | 
| další jahody a jiné ovoce na ozdobu | |
POSTUP:
- Korpus: Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a dejte ho stranou. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
 - Nakonec vmíchejte zlehka sníh z bílků. Rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté ideálně na 170–180 °C. Pečte cca 10 minut. Poté nechte vychladnout.
 - Krém: Všechny přísady kromě želatiny a smetany ke šlehání ušlehejte na hladký krém. (Můžete do něj přidat i část rozmixovaných jahod.) Plátky želatiny na deset minut namočte do vody, vymačkejte a poté se dvěma lžícemi vody pomalu zahřívejte za stálého míchání, dokud se želatina nerozpustí. Nesmí se vařit.
 - Rozpuštěnou želatinu prošlehejte se třemi lžícemi tvarohové hmoty, přidejte ke zbylé tvarohové hmotě a šlehačem rozšlehejte. Pak zlehka přimíchejte, nejlépe stěrkou dotuha ušlehanou smetanu.
 - Dokončení: Na vychladlý korpus rozložte jahody špičkami nahoru a opatrně je zahrňte krémem. Dejte chladit do ledničky (asi na 3 hodiny nebo přes noc).
 - Nakonec dezert nakrájejte na kostky nebo kulatým tvořítkem s vymačkávacím dnem vykrájejte dortíky. Zbylou hmotu můžete naservírovat do sklenic. Každou porci ozdobte ovocem, mátou nebo jedlými kvítky.
 
Jahodové knedlíčky

Jahodové knedlíčky
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| Knedlíčky: | |
| 250 g tučného nebo polotučného tvarohu | 1 vejce | 
| 80 g dětské krupičky | špetka soli | 
| K podávání: | |
| máslo | čerstvé jahody | 
| cukr krystal | jedlé květy | 
POSTUP:
- Knedlíčky: Z uvedených přísad vypracujte těsto. V hodně velkém kastrolu přiveďte k varu mírně osolenou vodu a sázejte do ní knedlíčky–noky.
 - Tvarujte je dvěma lžícemi, pracujte co nejrychleji. Jsou během chvilky hotové, a to když vyplavou (zkuste první rozkrojit, konzistence by měla být stejná po celém řezu).
 - Hotové knedlíčky rovnou z vody přendejte do rozpuštěného másla, poté obalte v cukru. Porce posypejte nakrájenými jahodami.
 - Variace: Cukr k obalení můžete smíchat s mletými ořechy nebo mandlemi, případně skořicí. Kromě čerstvých jahod se ke knedlíčkům hodí i jahodový přeliv. Ten připravíte tak, že svaříte rozmačkané jahody s cukrem či medem a sklenkou džusu, ideálně mangového nebo pomerančového.
 - Se šlehačkou, zmrzlinou nebo zakysanou smetanou dostanou knedlíčky další chuťový rozměr. Hezký je servis nejen na talířích, ale také v pohárech.
 
TIP: Ještě rychlejší varianta: z tvarohového těsta vyválejte dva válečky jako na bramborové knedlíky a uvařte je vcelku, pak nakrájejte na plátky.







