Hlavní obsah

Šéfkuchaři radí, jak doma upéct tu nejlepší svatomartinskou husu. Solí a kmínem nešetřete

Když už investujete do svatomartinské husy, chcete, aby byl výsledek dokonalý – křehký, šťavnatý a s krásně zlatavou kůží. Zeptali jsme se šéfkuchařů, jak toho dosáhnout, ať už pečete celý kus, jednotlivé porce, nebo pracujete s mraženým masem.

Foto: Shutterstock

Dokřupava vypečená husa je symbolem svatomartinské hostiny a odměnou za trpělivost při přípravě.

Článek

„Pokud máte možnost, zvolte vždy čerstvou husu,“ radí šéfkuchař Lokálů Václav Kouba. „Při pečení pustí hodně sádla a výrazně se smrskne, proto pro čtyřčlennou rodinu počítejte s kusem kolem 4 kilogramů.“

Než husu vložíte do trouby, nechte ji zhruba tři hodiny temperovat při pokojové teplotě. Studené maso by v troubě dostalo tepelný šok a zůstalo by tuhé. Husu důkladně omyjte zvenku i zevnitř a osušte papírovou utěrkou. Zbytky pírek odstraňte pinzetou. Odkrojte krk a konce křídel po první kloub – skvěle se hodí na vývar.

Nakonec husu vydatně osolte a posypejte kmínem, i zevnitř. „S kořením rozhodně nešetřete, jinak bude maso mdlé,“ upozorňuje Kouba. Jak postupovat dál?

Jak upéct chlazenou husu krok za krokem

  • Troubu předehřejte na 160 °C a vložte do ní pekáč s přiklopenou husou otočenou hřbetem nahoru.
  • První 1,5 hodiny pečte husu přiklopenou (ideálně s horkovzduchem), poté ji odklopte a nechte asi půl hodiny zezlátnout hřbet. Každých 20 minut husu přelévejte výpekem, aby nevyschla.

Výběr článků

Načítám