Článek
„Pokud máte možnost, zvolte vždy čerstvou husu,“ radí šéfkuchař Lokálů Václav Kouba. „Při pečení pustí hodně sádla a výrazně se smrskne, proto pro čtyřčlennou rodinu počítejte s kusem kolem 4 kilogramů.“
Než husu vložíte do trouby, nechte ji zhruba tři hodiny temperovat při pokojové teplotě. Studené maso by v troubě dostalo tepelný šok a zůstalo by tuhé. Husu důkladně omyjte zvenku i zevnitř a osušte papírovou utěrkou. Zbytky pírek odstraňte pinzetou. Odkrojte krk a konce křídel po první kloub – skvěle se hodí na vývar.
Nakonec husu vydatně osolte a posypejte kmínem, i zevnitř. „S kořením rozhodně nešetřete, jinak bude maso mdlé,“ upozorňuje Kouba. Jak postupovat dál?
Jak upéct chlazenou husu krok za krokem
- Troubu předehřejte na 160 °C a vložte do ní pekáč s přiklopenou husou otočenou hřbetem nahoru.
- První 1,5 hodiny pečte husu přiklopenou (ideálně s horkovzduchem), poté ji odklopte a nechte asi půl hodiny zezlátnout hřbet. Každých 20 minut husu přelévejte výpekem, aby nevyschla.

