Článek
Kaldoun můžete podávat jako první chod před pečenou svatomartinskou husou. Je ale velmi sytý, takže pokud nepatříte mezi velké jedlíky, máme pro vás tip: připravte ho den poté, co sníte pečenou husu.
Kromě drůbků tak můžete do vývaru přidat i opečený obraný skelet, který zbyl, a do polévky nakonec i případný zbytek pečeného masa. Polévka tak získá výraznější chuť, bude sytější a snadno zastane i roli hlavního jídla.
| Ingredience: | |
|---|---|
| Vývar: | kousek květáku (nemusí být) |
| drůbky a ořez z husy (krk, konce křídel, žaludek, srdíčko) | špetka muškátového oříšku |
| 250 g směsi kořenové zeleniny | 100 ml smetany ke šlehání |
| 1 cibule | sůl a pepř |
| 4 kuličky nového koření | zelená petrželka k podávání |
| 6 kuliček pepře | Na knedlíčky: |
| sůl | 30 g másla |
| Na dokončení: | 1 vejce |
| 60 g másla | 100 g strouhanky |
| 200 g směsi kořenové zeleniny | 4 lžíce mléka |
| 40 g hladké mouky | petrželová nať, nasekaná |
| 1,5 l husího vývaru | sůl |
POSTUP:
- Husí drůbky a zeleninu na vývar vložte do 2 litrů studené vody. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a posbírejte pěnu, která se vytvoří. Poté přidejte koření a na mírném ohni nechte táhnout 1,5 hodiny. Vývar sceďte, nechte zchladnout a seberte z povrchu tuk, aby polévka nebyla příliš mastná. Maso oberte a drůbky nakrájejte nadrobno.
- Na kaldoun v čistém hrnci orestujte na másle nakrájenou kořenovou zeleninu, zasypte ji moukou a tu také krátce zasmažte.
- Zalijte trochou zchladlého vývaru, důkladně rozmíchejte a dolijte i zbytek vývaru. Přidejte špetku muškátového oříšku a povařte 20 minut. Přisypte malé růžičky květáku, obrané maso a drůbky, zavařte do polévky knedlíčky a povařte ještě 4 až 5 minut. Nakonec polévku zjemněte smetanou.
- Na knedlíčky utřete máslo se solí, přimíchejte vejce, mléko a petrželku. Přidejte strouhanku a navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky.
- Kaldoun podávejte horký, posypaný petrželkou
TIP: Podobnou polévku můžete připravit i z kachny, kuřete či králíka. Místo knedlíčků ze strouhanky se do něj hodí i ty játrové a v některých regionech přidávají i široké nudle nebo těstovinové flíčky.

