Hlavní obsah

Recept na husí kaldoun, sváteční svatomartinskou polévku z drůbků

Kaldoun je poctivá slavnostní polévka, ve které zužitkujete droby, konce křídel i všechny odřezky ze svatomartinské husy. Voní máslem a muškátovým oříškem a patří do něj malé žemlové knedlíčky.

Foto: Profimedia.cz

Do kaldounu patří knedlíčky ze strouhanky, ale pokud máte raději játrové, budou mu slušet také.

Článek

Kaldoun můžete podávat jako první chod před pečenou svatomartinskou husou. Je ale velmi sytý, takže pokud nepatříte mezi velké jedlíky, máme pro vás tip: připravte ho den poté, co sníte pečenou husu.

Kromě drůbků tak můžete do vývaru přidat i opečený obraný skelet, který zbyl, a do polévky nakonec i případný zbytek pečeného masa. Polévka tak získá výraznější chuť, bude sytější a snadno zastane i roli hlavního jídla.

Ingredience:
Vývar: kousek květáku (nemusí být)
drůbky a ořez z husy (krk, konce křídel, žaludek, srdíčko) špetka muškátového oříšku
250 g směsi kořenové zeleniny 100 ml smetany ke šlehání
1 cibulesůl a pepř
4 kuličky nového kořenízelená petrželka k podávání
6 kuliček pepřeNa knedlíčky:
sůl30 g másla
Na dokončení:1 vejce
60 g másla 100 g strouhanky
200 g směsi kořenové zeleniny 4 lžíce mléka
40 g hladké mouky petrželová nať, nasekaná
1,5 l husího vývarusůl

POSTUP:

  1. Husí drůbky a zeleninu na vývar vložte do 2 litrů studené vody. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a posbírejte pěnu, která se vytvoří. Poté přidejte koření a na mírném ohni nechte táhnout 1,5 hodiny. Vývar sceďte, nechte zchladnout a seberte z povrchu tuk, aby polévka nebyla příliš mastná. Maso oberte a drůbky nakrájejte nadrobno.
  2. Na kaldoun v čistém hrnci orestujte na másle nakrájenou kořenovou zeleninu, zasypte ji moukou a tu také krátce zasmažte.
  3. Zalijte trochou zchladlého vývaru, důkladně rozmíchejte a dolijte i zbytek vývaru. Přidejte špetku muškátového oříšku a povařte 20 minut. Přisypte malé růžičky květáku, obrané maso a drůbky, zavařte do polévky knedlíčky a povařte ještě 4 až 5 minut. Nakonec polévku zjemněte smetanou.
  4. Na knedlíčky utřete máslo se solí, přimíchejte vejce, mléko a petrželku. Přidejte strouhanku a navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky.
  5. Kaldoun podávejte horký, posypaný petrželkou

TIP: Podobnou polévku můžete připravit i z kachny, kuřete či králíka. Místo knedlíčků ze strouhanky se do něj hodí i ty játrové a v některých regionech přidávají i široké nudle nebo těstovinové flíčky.

Související témata:

Výběr článků

Načítám