Článek
Tradičně se tato studená polévka podává v misce nebo sklenici, zvlášť se servíruje zelenina nakrájená na malé kousky (okurka, paprika, cibule) a krutony. Existuje řada regionálních variant, například bílá verze „ajo blanco“ z mandlí, chleba, česneku, olivového oleje a vinného octa. Nebo „salmorejo“, která je hustší a s nasekanými vejci a šunkou.
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 1 kg zralých rajčat | 2 lžíce vinného octa | 
| 1 malá salátová okurka | sůl a pepř dle chuti | 
| 1 červená paprika | 100 g bílého chleba bez kůrky | 
| 1 zelená paprika | 500 ml studené vody | 
| 1 menší červená cibule | několik kostek ledu | 
| 2 stroužky česneku | čerstvé bylinky na ozdobu (např. bazalka nebo petrželka) | 
| 3 lžíce olivového oleje | |
POSTUP:
- Rajčata spařte a oloupejte. Okurku oloupejte. Papriky očistěte od semínek. Cibuli a česnek oloupejte a prolisujte. Zeleninu nakrájejte na větší kusy. Chleba natrhejte na menší kousky a namočte ve troše studené vody.
 - Vše včetně namočeného chleba vložte do mixéru. Přidejte olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř, zalijte vodou. Mixujte do hladké konzistence.
 - Polévku podle potřeby dochuťte. Pokud je příliš hustá, přidejte studenou vodu. Poté gazpacho uložte do lednice minimálně na hodinu, aby se dobře vychladilo. Nemáte-li čas, přidejte víc ledu.
 - Před podáváním polévku promíchejte. Servírujte s ledem a čerstvými bylinkami.
 


