Článek
Nakládané okurky do lednice
Takto naložené okurky vydrží v lednici asi tři až čtyři týdny, takže budete mít dostatek času je zužitkovat.
| INGREDIENCE | 
|---|
| 1 šálek plátků okurek | 
| ¾ šálku horké vody | 
| ¾ šálku jablečného octa | 
| 2 lžičky soli | 
| 2 lžičky cukru | 
| 2 polévkové lžíce čerstvého kopru | 
POSTUP:
- V misce smíchejte horkou vodu, jablečný ocet, sůl a cukr, dokud se úplně nerozpustí. Zálivku nechte vychladnout.
 - Plátky okurky vložte do velké sklenice s dostatečným prostorem nahoře. Posypte čerstvým koprem a zalijte nálevem.
 - Nádobu uzavřete víčkem a protřepejte, aby se ingredience důkladně propojily.
 - Uchovejte v lednici 3 až 4 týdny.
 
Tzatziki
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 500 g bílého jogurtu řeckého typu | máta | 
| 1 salátová okurka | citron | 
| 1 polévková lžíce kopru | pepř | 
| 3 stroužky česneku | sůl | 
| 3 polévkové lžíce olivového oleje | |
POSTUP:
- Jogurt dejte do mísy.
 - Okurku oloupejte a nahrubo nastrouhejte na struhadle a vymačkejte.
 - Následně okurku spolu s nasekaným koprem, mátou, česnekem, lžící citronové šťávy a olejem vmíchejte do jogurtu.
 - Podle chuti opepřete a osolte.
 - Podávejte ozdobené bylinkami, případně s půlkou citronu na dochucení.
 
Okurková margarita

Okurková margarita
| INGREDIENCE | 
|---|
| led | 
| 4 cl tequily | 
| 1,5 cl láku na okurky (lze využít zbytek láku z předchozího receptu) | 
| 1,5 cl čerstvě vymačkané limetkové šťávy | 
| 1 cl Triple Sec (jemně nahořklý pomerančový likér, např. Cointreau) | 
| 2 lžičky cukru | 
| 1 až 2 plátky okurek na ozdobu | 
| pár kapek chilli omáčky (volitelné) | 
POSTUP:
- Dejte všechny přísady do koktejlového šejkru a pořádně protřepejte.
 - Přeceďte margaritu přes sítko do sklenice naplněné ledem.
 - Ozdobte plátky okurky, případně limetky.
 
Tip: Pro větší chuť a texturu potřete okraj sklenice hrubou solí nebo cukrem.



