Článek
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 600 g cibule | 200 ml suchého bílého vína | 
| 2 lžíce másla | 1 stroužek česneku | 
| 2 lžíce olivového oleje | 1 bobkový list | 
| 1 lžička cukru krupice | 2 snítky tymiánu (nebo 1 lžička sušeného) | 
| 1 lžíce hladké mouky | sůl a pepř podle chuti | 
| 1 l hovězího vývaru | |
| Na toasty: | |
| 4–8 plátků bagety | |
| 150 g sýra gruyère (případně ementálu) | |
POSTUP:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. V hrnci rozehřejte máslo a olivový olej, přidejte cibuli a smažte na mírném ohni přibližně 20-25 minut, dokud cibule nezíská zlatavě hnědou barvu.
 - Občas promíchejte, aby se nepřipálila. Ke konci přidejte cukr, který pomůže cibuli karamelizovat. Zalijte bílým vínem a dobře promíchejte. Nechejte prudce vyvařit.
 - Přidejte hladkou mouku a promíchejte, aby se mouka rovnoměrně obalila kolem cibule. Poté přidejte hovězí vývar, bobkový list, tymián a česnek. Osolte a opepřete podle chuti.
 - Polévku vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, aby se všechny chutě spojily. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
 - Plátky bagety položte na plech, posýpejte nastrouhaným sýrem a dejte do trouby zapéct, dokud se sýr nerozpustí a povrch není zlatavý (asi 5-7 minut).
 - Polévku nalijte do hlubokých talířů nebo misek, na povrch položte sýrový toast a podávejte horké.
 
TIP: Nesehnali jste francouzský sýr gruyère? Nahraďte ho ementálem.

