Článek
Zatímco kyselica byla na Valašsku pokrmem nemajetných, slovenská kapustnica je jídlem svátečním, nebo naopak postním. Největší rozdíl mezi kyselicou a kapustnicou představují sušené houby: bez nich by byla slovenská delikatesa nemyslitelná.
Poctivá zelňačka s klobásou
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 2 lžíce olivového oleje | 500 g kysaného zelí | 
| 1 velká cibule | sůl | 
| 700 g vepřového plecka | pepř | 
| 1 lžíce mleté papriky | 2 klobásy | 
| 1 l vroucí vody | 7 brambor | 
POSTUP:
- Ve velkém hrnci se silnějším dnem si na olivovém oleji nejprve osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile bude hotová, vyndejte ji a do hrnce vložte na větší kousky nakrájené vepřové plecko. Nepřidávejte k němu už žádný olej a nechte ho postupně zatáhnout z každé strany. Do hrnce vkládejte raději menší množství masa, aby vám nezačalo pouštět šťávu.
 - Jakmile je vepřové maso zatažené, přidejte k němu cibuli, trochu vody a zaprašte ho mletou paprikou. Vše promíchejte a přidejte zbytek teplé vody a kysané zelí i s nálevem. Nakonec ještě přidejte sůl a pepř. Nechte vařit asi 40 minut, dokud nebude maso krásně měkké.
 - Po uvaření přidejte na kostky nakrájené brambory a klobásu. Nechte vařit ještě zhruba 20 minut, dokud nebudou brambory měkké.
 - V případě potřeby ještě polévku dochuťte solí a pepřem.
 - Podávat ji můžete například s čerstvým chlebem.
 
Pravá valašská kyselica

Valašská kyselica
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 400 g uzené křížové kosti | olej nebo sádlo | 
| 300 g kysaného zelí | pepř - celé kuličky | 
| 250 ml smetany | nové koření | 
| 50 g hladké mouky | bobkový list | 
| 1 cibule | majoránka | 
| česnek (podle chuti) | sůl | 
POSTUP:
- Uzenou kost zalijte studenou vodou, přidejte koření a povařte tak dlouho, dokud nebude maso odpadat od kosti.
 - Vyceďte kost a koření, přidejte překrojené a dle kyselosti přepláchnuté zelí.
 - Smetanu rozmixujte s hladkou moukou a 10 minut povařte.
 - Mezitím oberte maso od kosti a nakrájejte jej nadrobno.
 - Opečte nakrájenou cibuli a maso, přidejte do kyselice a 10 minut povařte.
 - Nakonec dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
 
Slovenská kapustnica

Slovenská kapustnica
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 1,5 kg uzených žeber | hrst sušených hub | 
| 3 bobkové listy | 1 čabajka | 
| 4 kuličky nového koření | 4 střední brambory | 
| 3 l vody | lžička kmínu | 
| lžíce vepřového sádla | hrst sušených švestek | 
| 1 cibule | sůl a pepř | 
| 100 g slaniny | lžíce medu | 
| 2 lžičky mleté papriky | zakysaná smetana | 
| 700 g kysaného zelí | tymián | 
POSTUP:
- Ve velkém hrnci dejte vařit uzená žebra, která zalijte 3 litry vody.
 - Přidejte lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vařte zhruba 3 hodiny.
 - Vývar poté přeceďte a maso ze žeber oberte a nakrájejte.
 - Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody s kmínem.
 - Ve větším hrnci osmažte na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprašte paprikou, jakmile se začne přichytávat, zalijte hotovým uzeným vývarem.
 - Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte odstát. Celé přilijte k vývaru.
 - Kysané zelí vymačkejte stranou do misky. Zelí nakrájejte, přidejte do vývaru a chvíli povařte.
 - Klobásu nakrájejte na kolečka a spolu s uzeným masem přidejte do polévky.
 - Brambory i s vodou rovněž do vývaru přidejte.
 - Osolte, opepřete, podle chuti přilijte vodu z kysaného zelí.
 - Chuť zjemněte medem. Nakonec přidejte nakrájené švestky a nechte prohřát.
 - Podávejte se zakysanou smetanou a tymiánem.
 
Zelňačka s houbami bez masa

Zelňačka s houbami
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 1/2 kg kysaného zelí | 4 kuličky pepře | 
| hrst sušených švestek | červená sladká paprika | 
| hrst sušených hub | chilli paprička | 
| 3 brambory | kysaná smetana | 
| 1 cibule | kmín | 
| 2 bobkové listy | sůl | 
| 4 kuličky nového koření | olej | 
POSTUP:
- Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na trošce oleje, přidejte koření, kysané zelí, oloupané a nakrájené brambory, předem namočené houby, sušené švestky a trošku chilli.
 - Podlijte vodou, osolte a přiveďte k varu.
 - Zelňačku povařte asi dvacet minut.
 - Ke konci dochuťte kysanou smetanou.
 
Tip: Pokud máte raději silnější chuť polévky, místo vody ji zalijte zeleninovým vývarem.


