Článek
INGREDIENCE | |
---|---|
Na omáčku | |
150 g bílých hřibů | 2 šalotky |
1 l smetany 31% | sůl, pepř |
100 g másla | tymián |
250 ml zeleninového vývaru | 1 polévková lžíce octa |
Na knedlíky | |
1 kg hrubé mouky | 500 ml mléka |
21 g droždí | špetka cukru |
15 g soli | 1 vejce |
Na dokončení | |
4 vejce | olej na osmažení knedlíků |
pažitka |
POSTUP:
- Smetanová omáčka: Nakrájenou šalotku orestujte na másle dozlatova, přidejte hříbky, tymián a vše společně zarestujte. Poté zastříkněte octem, promíchejte a směs zalijte zeleninovým vývarem, povařte. Pak přidejte smetanu, svařte, dochuťte solí a pepřem a přimíchejte máslo.
- Knedlíky: Z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a dvou lžic mouky si připravte kvásek. Vzešlý kvásek promíchejte se zbylými přísadami (hrst mouky odložte na vyválení knedlíků). Těsto nechte vykynout na teplém místě v míse přikryté utěrkou, asi 45 minut. V průběhu kynutí těsto promíchejte. Vytvořte šišky a vkládejte je do vroucí osolené vody, vařte přibližně 25 minut. Hotové knedlíky propíchejte špejlí. Pokud chcete změnu, k podávání je nakrájejte na kostičky a opečte dokřupava na oleji.
- Pokrm doplňte vejcem naměkko nebo nahniličko a ozdobte nakrájenou pažitkou.