Hlavní obsah

Tradiční smetanová houbová omáčka s opečeným knedlíkem

1:18
1:18

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Podzim klepe na dveře a lesy jsou plné pravých hřibů a dalších oblíbených hub. Je tak ideální čas využít čerstvě nasbírané houby a připravit klasickou houbovou omáčku, která zahřeje nejen žaludek, ale i duši. Tento recept na smetanovou omáčku dokonale ladí s houskovým knedlíkem, ale i těstovinami. Vyzkoušejte naši variantu s opečeným knedlíkem.

Foto: Petr Horník, Novinky

Tradiční smetanová houbová omáčka a opečený knedlík

Článek
INGREDIENCE
Na omáčku
150 g bílých hřibů2 šalotky
1 l smetany 31%sůl, pepř
100 g máslatymián
250 ml zeleninového vývaru1 polévková lžíce octa
Na knedlíky
1 kg hrubé mouky500 ml mléka
21 g droždíšpetka cukru
15 g soli1 vejce
Na dokončení
4 vejceolej na osmažení knedlíků
pažitka

POSTUP:

  1. Smetanová omáčka: Nakrájenou šalotku orestujte na másle dozlatova, přidejte hříbky, tymián a vše společně zarestujte. Poté zastříkněte octem, promíchejte a směs zalijte zeleninovým vývarem, povařte. Pak přidejte smetanu, svařte, dochuťte solí a pepřem a přimíchejte máslo.
  2. Knedlíky: Z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a dvou lžic mouky si připravte kvásek. Vzešlý kvásek promíchejte se zbylými přísadami (hrst mouky odložte na vyválení knedlíků). Těsto nechte vykynout na teplém místě v míse přikryté utěrkou, asi 45 minut. V průběhu kynutí těsto promíchejte. Vytvořte šišky a vkládejte je do vroucí osolené vody, vařte přibližně 25 minut. Hotové knedlíky propíchejte špejlí. Pokud chcete změnu, k podávání je nakrájejte na kostičky a opečte dokřupava na oleji.
  3. Pokrm doplňte vejcem naměkko nebo nahniličko a ozdobte nakrájenou pažitkou.
Související témata:
Houbová omáčka
Kynuté knedlíky

Výběr článků

Načítám