Hlavní obsah

Kynuté koláče s rebarborou, tvarohem a křupavou drobenkou

3:22
3:22

Poslechněte si tento článek

Rebarbora je královna paradoxů: v kuchyni ji používáme jako ovoce, botanicky ale patří mezi zeleninu. Má hodně vitaminů a minerálů, zároveň ale obsahuje kyselinu šťavelovou, která ve větším množství tělu zrovna neprospívá. Je kyselá, až se tvář zkřiví, a přesto na ni nedáme dopustit. Pokud ji chcete letos ochutnat, pospěšte si – její sezona tradičně končí po svatém Janu, tedy 24. června.

Foto: Shutterstock

Domácí kynuté koláče jsou vždy dobrý nápad: kyselá rebarbora v náplni perfektně doplní křupavou drobenku a nadýchané těsto.

Článek

Doporučení sklízet rebarboru maximálně do konce června má své opodstatnění: později v létě v řapících prudce stoupá obsah kyseliny šťavelové a také ztrácí dobrou chuť. Nadměrný příjem kyseliny šťavelové je škodlivý zejména pro lidi s nemocemi ledvin a těhotné ženy a u citlivých lidí může vyvolat zažívací potíže - ti by se jí tedy měli vyhnout. Zdravým lidem ale její rozumná konzumace nijak neškodí, takže pokud vám chutná, nebojte se ji použít.

V kuchyni se využívá silný dužnatý řapík. Listy po sklizni odřízněte – nejenže nejsou vhodné ke konzumaci, ale řapíky tak zůstanou déle čerstvé. Nejlepší jsou mladé a šťavnaté kousky, které se zlomí s hlasitým prasknutím. Před použitím je oloupejte škrabkou na zeleninu a přidejte třeba do náplní kynutých koláčů nebo jednoduchých moučníků na plech. Trochu rebarbory oživí fádnější ovoce v marmeládách, skvěle se hodí do křupavých drobenkových „kramblů“ a překvapivě dobře funguje i naslano.

Kynuté koláče s rebarborou, tvarohem a drobenkou

Zatímco rebarbora přináší do koláčů ostrou kyselost a výraznou chuť, tvaroh ji zjemňuje, uhlazuje a dodává jim hebký, krémový základ. Křupavá drobenka je pak vítaný kontrast k nadýchanému středu a vláčné náplni.

Foto: Shutterstock

Kynuté koláče jsou nejlepší v den, kdy se upečou. Pokud se vám ale podaří kousek nebo dva schovat, pochutnáte si na nich na druhý den ke svačině.

Ingredience na 2 plechy
Na těsto:Na náplň:Na drobenku:
400 g hladké mouky250 g plnotučného tvarohu70 g hrubé mouky
200 ml mléka1 žloutek70 g másla
20 g droždí60 g krupicového cukru70 g krupicového cukru
60 g krupicového cukru1 sáček vanilkového cukru
2 žloutky1 lžička nastrouhané citronové kůry
70 g másla2–3 řapíky rebarbory
1 špetka soli
1 vejce na potírání

POSTUP:

  1. Na těsto zahřejte mléko na teplotu těla – do misky odlijte pár lžic, přidejte lžičku cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek, postačí mu deset minut. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho mírně zchladnout.
  2. Do mísy robota prosejte mouku se špetkou soli. Přidejte cukr, mléko, vzešlý kvásek, máslo a žloutky a vypracujte hladké, pružné těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Z vypracovaného těsta zformujte kouli, poprašte ji trochou hladké mouky a pod utěrkou nechte kynout asi hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  3. Na náplň nechte okapat tvaroh a prošlehejte ho se žloutkem, oba druhy cukru a citronovou kůrou na hladký a jemný krém. Rebarboru oloupejte, nakrájejte ji na menší kousky, na sítu spařte vařící vodou a také nechte okapat.
  4. Na drobenku promíchejte mouku s cukrem, přidejte studené máslo nakrájené na malé kostičky a prsty ho ještě ve směsi pořádně rozmělněte. Zatímco bude kynout těsto, nechte drobenku odpočinout v lednici.
  5. Vykynuté těsto vyklopte na vál lehce posypaný hladkou moukou, propracujte a nožem rozdělte na 8 až 12 kousků podle toho, jak velké koláče chcete mít. Každý kousek ještě propracujte a zformujte do bochánku. Bochánky klaďte na plech vyložený papírem na pečení tak, aby měly mezi sebou dostatečně velké rozestupy. Dlaní je jemně zploštěte a pod utěrkou nechte ještě kynout asi 20–25 minut kynout.
  6. Dnem skleničky vytvořte v každém bochánku hluboký důlek – těsto pod skleničkou má být opravdu tenké. Důlky naplňte tvarohovou náplní a naneste okapanou rebarboru. Okraje koláčů potřete rozkvedlaným vajíčkem a koláče bohatě posypejte drobenkou. Pečte asi 20 až 25 minut dozlatova.

TIP: Rebarboru můžete doplnit jahodami nebo malinami.

Výběr článků

Načítám