Hlavní obsah

Koláč na víkend: křehký maďarský jablečník s nádechem nostalgie

Nějakou verzi dezertu z jablek najdeme ve všech evropských kuchyních: v Maďarsku se mu říká jednoduše almás pite, jablečný koláč, a bez přehánění patří mezi nejoblíbenější nedělní zákusky.

Foto: Shutterstock

Maďarský jablečný koláč tvoří dvě vrstvy křehkého těsta, mezi kterými se ukrývají jemně nastrouhaná jablka se skořicí.

Článek

Je zajímavé sledovat, jakými různými způsoby dokážou kuchaři a kuchařky z různých koutů Evropy přetvořit „obyčejná“ jablka na něco sladkého a voňavého, čemu je těžké odolat.

  • V Anglii je jednoduše zasypou máslovou drobenkou a zapečou – vznikne nenáročný rustikální crumble, který se nejčastěji servíruje teplý a jí se lžící, často doplněný kopečkem zmrzliny.
  • Dánové na to jdou podobně nekomplikovaně, jejich æblekage je spíše vrstvený pohár – kostičky podušených jablek kombinují s opečenou žitnou strouhankou a šlehačkou.
  • Francouzi naproti tomu v kuchyni tráví čas opravdu rádi, a tak trpělivě skládají tenké plátky jablek do vějíře na křehké máslové těsto na elegantní tarte aux pommes, z listového těsta připravují obrácený tarte tatin a v Normandii najdeme tarte normande – koláč s jablky zapečenými ve vanilkovém krému s calvadosem.
  • Rakušané (a s nimi i půl Evropy) si nejvíc oblíbili klasický štrúdl z tenkého taženého těsta.
  • A nakonec hraběnčiny řezy – oblíbená česká verze jablečného koláče je sice náročnější, ale velmi propracovaná: vrstvy křehkého těsta, strouhaných jablek, sladkého sněhu z bílků a ořechové drobenky se v jednom soustu spojí do jedinečného chuťového zážitku.

Maďarský jablečný koláč

Maďarské jablkové pite (vyslovuje se pité) má velmi blízko k české klasice – hraběnčiným řezům. Oba dezerty staví na vrstvení těsta a jablek, ale česká verze je bohatší a slavnostnější.

Pite je o poznání skromnější, je to běžný rychlý moučník, který patří k odpolední kávě na maďarské vesnici. Navzdory své jednoduchosti je ale téměř dokonalý: šťavnatá navinulá jablka tvoří lahodný kontrast sladkému křehkému těstu a koláč se v ústech téměř rozplývá. Povrch zdobí velmi typické dírky po propíchnutí vidličkou a lehký poprašek moučkového cukru. Krájí se na menší čtverce a úplně nejlépe chutná, když se trochu rozleží.

Foto: Anita Ponešová, Novinky

Do náplně jablečného koláče můžete schovat i „unavenější“ jablka.

Ingredience na 1 plech
Na těsto:Na náplň:
500 g hladké mouky1,5 kg jablek
130 g moučkového cukru1–2 lžíce cukru (podle chuti)
1 lžička prášku do pečiva2 lžičky skořice
2 vejcehrst strouhanky
250 g másla
2 lžíce zakysané smetany

POSTUP:

  1. Do mísy prosejte mouku a cukr, lžičku prášku do pečiva, přidejte vejce, zakysanou smetanu a studené máslo nakrájené na kostičky a prsty rychle vypracujte soudržné těsto. Rozdělte ho na dvě části, téměř shodné poloviny, jednu ale o malý kousek větší. Nechte v lednici odležet alespoň dvě hodiny, klidně i do druhého dne.
  2. Na náplň nahrubo nastrouhejte jablka i se slupkou a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Podle chuti oslaďte, přidejte skořici a promíchejte. Do náplně můžete přidat i hrst nasekaných ořechů a špetku mletého hřebíčku.
  3. Menší část těsta vyválejte mezi dvěma archy papíru na pečení na obdélník vysoký asi 0,5 cm. S těstem se dobře pracuje, přebytky odřízněte a jednoduše přilepte tam, kde vám těsto chybí – takhle se vám povede opravdu pravidelný obdélník. Vyválené těsto přeneste i s papírem na plech, vrchní arch odstraňte.
  4. Posypejte těsto strouhankou tak, aby zůstal volný asi 1,5 cm široký okraj. Na strouhanku lžící rovnoměrně rozdělte náplň a vyválejte i druhý plát těsta (snažte se ho udělat o malý kousek větší). Těsto přeneste pomocí válečku na náplň, vidličkou ozdobně spojte volné okraje a celý povrch nahusto propíchejte. Pokud nemáte příliš pekařských zkušeností, vyválejte i vrchní část těsta do obdélníku mezi dvěma archy pečicího papíru. Vrchní papír sundejte, pomocí spodního těsto překlopte na náplň a odstraňte i druhý papír.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25–35 minut, až povrch těsta začne zlátnout. Ke konci pečení hlídejte spojené okraje, budou tmavší a křupavější, neměly by být však spálené.
  6. Hotový koláč nechte vychladnout a rozležet alespoň dvě hodiny (nejlépe ale chutná na druhý den). Nakrájejte ho na menší kostičky a před podáváním zlehka poprašte moučkovým cukrem.
Související témata:
Jablečné koláče
Křehké těsto

Výběr článků

Načítám