Hlavní obsah

Jednoduchý dezert nejen ke Dni matek. Nepečený jablečný koláč do skleničky

Dezerty do skleniček jsou skvělá volba pro ty, kteří s pečením začínají: nevyžadují složité zdobení, a přesto udělají velký dojem. Tento jablečný „koláč“ je svěží, lehký a díky jednoduchým surovinám ho s minimální pomocí dospělých zvládnou připravit i menší děti.

Foto: Shutterstock

Æblekage patří mezi nejoblíbenější dánské dezerty do skleničky.

Článek

Dezerty do skleničky obvykle tvoří několik vrstev, které se můžou střídat: křupavý korpus, krém, ovoce, čokoláda nebo karamel, pevná šlehačka…

Ingredience můžete libovolně kombinovat podle chuti a fantazie a o výsledek nemusíte mít obavy: sklenička dá dezertu hezký tvar a pokud zvolíte tu s uzávěrem, můžete sladké překvapení sbalit bez obav i na výlet.

Co se hodí do skleničkových dezertů?

  • Jako základ dobře poslouží nadrcené piškoty či sušenky: mohou být máslové, karamelové, kakaové nebo ovesné či křupavé italské amaretti. Výborně fungují i nalámané perníčky, rozdrobené bílkové pusinky, opečené kostičky zbylé vánočky a poslední kousek bábovky či jednoduchého koláče na plech, který jste včas nesnědli. Zkusit ale můžete i granolu, cereálie nebo na másle opečené ovesné vločky. Pro větší křupavost přidejte hrst mandlových lupínků nebo nasekaných ořechů.
  • Krémovou vrstvu může tvořit puding, jednoduchý krém z mascarpone a šlehačky, lehká šlehaná čokoládová ganache, lemon curd, ale i zakysaná smetana, hustý jogurt, jemný tvaroh nebo krémový sýr prošlehané se špetkou cukru a vanilky...
  • Ovoce volte podle sezony a chuti: čerstvé, krátce podušené, mražené i kompotované. Vizuální a chuťový efekt umocní další volitelné doplňky: čokoláda – rozpuštěná, nastrouhaná či nasekaná, karamelová omáčka, silná káva, kapka dobrého likéru, hustý ovocný sirup, kandovaná citrusová kůra, sušené ovoce...
Foto: Shutterstock

Při sestavování dezertů se spolehněte na jednoduché osvědčené kombinace. Do skleničky ve stylu Banoffee pie patří karamelové sušenky, banány, karamelová omáčka a pevná šlehačka nebo lehký krém z mascarpone.

Jak sestavit dezert do skleničky?

Začněte vrstvou křupavého korpusu, který vytvoří pevný základ (můžete ho zvlhčit sirupem, čajem, kávou či likérem). Na něj položte zvolený krém a ovoce, které dodá svěžest.

Opakujte, dokud nevyplníte skleničku, dílo zakončete vrstvou krému. Jako závěrečnou tečku použijte kopeček pevné šlehačky s kakaovým či skořicovým popraškem, ozdobou z bylinek nebo jedlých květů.

Vyhněte se příliš složitým nebo příliš extravagantním kompozicím, které by mohly chuťově soupeřit. Inspirujte se některou z osvědčených kombinací:

  • Tiramisu: piškoty + mascarpone + káva
  • Eton mess: sněhové pusinky + jahody + šlehačka
  • Míša řezy: kakaové sušenky nebo nadrobený korpus + tvarohový krém + čokoláda
  • Citronový koláč: máslové sušenky + lemon curd + šlehačka
  • Banoffee pie: karamelové sušenky + banány + karamelová omáčka + šlehačka
  • Čokoládový dort: kakaové sušenky + čokoládová ganache + šlehačka
  • Pavlova: bílkové sněhové pusinky + ovoce (např. mango, jahody) + šlehačka
  • Rafaelo: máslové sušenky + kokos + krém z bílé čokolády

Nebo zkuste jednoduchou verzi dánské jablečné klasiky podle našeho receptu.

Jablečný koláč do skleničky ve stylu æblekage

Původem dánský recept je oblíbený po celé Skandinávii. Jak je jednoduchý, tak je dobrý: Dánové nejčastěji používají jako základ na másle opečenou strouhanku z tmavého žitného chleba s mandlemi, ale klidně ji můžete nahradit drcenými máslovými nebo karamelovými sušenkami či perníčky.

Foto: Shutterstock

K dokonalosti už chybí jenom kopeček šlehačky.

INGREDIENCE na 2 porce
150–200 g máslových sušenek1/2 lžičky vanilkového extraktu
2 velká jablka2 hřebíčky
1–2 lžíce hnědého cukrukousek skořice
1 lžička citronové šťávyšlehačka na dozdobení

POSTUP:

  1. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na menší kostičky. Vložte do hrnce, přidejte citronovou šťávu, vanilkový extrakt a koření a podlijte vodou tak, aby sahala asi do poloviny výšky jablek.
  2. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a pomalu duste asi 10 minut doměkka. Ochutnejte, doslaďte cukrem podle chuti a sladkosti jablek, vyjměte koření a nechte zchladnout.
  3. Sušenky nahrubo nalámejte a třetinu rozdělte do dvou skleniček. Přidejte jablečnou vrstvu, postup ještě jednou zopakujte a nakonec přidejte poslední třetinu sušenek.
  4. Nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici a před podáváním ozdobte kopečkem jemně oslazené pevné šlehačky.

TIP: Místo šlehačky můžete použít crème fraîche prošlehaný s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem a pohár posypat nasucho opečenými mandlovými lupínky.

Související témata:
Dezerty do skleničky
Nepečené

Výběr článků

Načítám