Článek
Mangový salát
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 2 zralá manga | 1 až 2 menší hlávky červené čekanky | 
| 300 g čerstvého lososa | 2 lžíce namletých vlašských ořechů | 
| 150 g dýně hokkaido | olivový olej | 
| 200 g rukoly | sůl a pepř | 
| Na zálivku: | |
| 4 lžíce olivového oleje | 1 lžička dijonské hořčice | 
| šťáva z 1 limetky | špetka soli a čerstvě mletého pepře | 
| 2 lžičky medu | |
POSTUP:
- Všechny suroviny na zálivku prošlehejte metličkou a nechte je odpočinout. Mezitím si připravte vše ostatní.
 - Dýni hokkaido oloupejte, i když se běžně loupat nemusí. Nakrájejte ji na kostičky, vsypte do misky, jemně osolte a opepřete a zakápněte olivovým olejem. Pak ji na střední teplotě opečte na pánvi, dokud trochu nezměkne. Její barva se změní lehce dohněda. Nechte vychladnout.
 - Mango nakrájejte na stejně velké kostičky jako dýni. Vložte do velké mísy. Přidejte rukolu, natrhané listy čekanky, opečenou (a vychladlou) dýni. Všechno spolu opatrně promíchejte.
 - Lososa nakrájejte na větší kostky, ochuťte solí a pepřem a opečte na trošce olivového oleje.
 - Salát rovnoměrně přelijte připravenou zálivkou a jemně promíchejte. Posypte namletými nebo najemno nasekanými ořechy. Navrch naskládejte kousky lososa. Ihned podávejte.
 
TIP: K salátu se hodí také plátky opečených kuřecích prsou.
Borůvkové smoothie

Borůvkové smoothie
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 300 g mražených borůvek | 1 lžíce chia semínek | 
| 2 banány | 1 lžička skořice | 
| 300 ml mléka (rostlinného nebo klasického) | |
POSTUP:
- Všechny ingredience vložte do mixéru. Borůvky předem nerozmrazujte, smoothie bude díky tomu osvěžující.
 - Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Pokud je smoothie příliš husté, přidejte ještě trochu mléka.
 - Nalijte do sklenice a podávejte.
 
TIP: Díky banánu nemusíte smoothie dodatečně sladit. Kdo by ho přece jen chtěl sladší, skvělou volbou je javorový sirup.
Brokolicová polévka se špenátem

Brokolicová polévka se špenátem
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 1 brokolice | 1 litr zeleninového vývaru | 
| 200 g čerstvého špenátu | 200 ml smetany ke šlehání | 
| 1 lžíce olivového oleje | sůl a pepř | 
| 1 cibule | špetka muškátového oříšku | 
| 2 stroužky česneku | 1 lžička čerstvého tymiánu | 
| 2 středně velké brambory | |
POSTUP:
- V hrnci si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli nakrájenou nadrobno, dokud nezprůhlední. Přidejte česnek a krátce orestujte.
 - Přisypte brokolici rozebranou na růžičky a oloupané i nakrájené brambory. Zalijte zeleninovým vývarem, jemně osolte a přiveďte k varu. Vařte na mírnou teplotu, dokud brambory a brokolice nezměknou (asi 15 minut).
 - Přidejte čerstvý špenát a vařte už jen dvě minuty, dokud špenát nezavadne. Odstavte hrnec z plotny a pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladka.
 - Přilijte smetanu, přisypte špetku muškátového oříšku, tymián, sůl a pepř podle chuti. Polévku krátce prohřejte, ale už nevařte.
 - Podávejte ji horkou, ideálně s opečeným pečivem a s kopečkem zakysané smetany na každé porci.
 
TIP: Zkuste brokolici vyměnit za květák. Polévka nebude tak barevná, ale bude stejně výborná.
Řepové rizoto

Řepové rizoto
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 1 středně velká červená řepa (uvařená nebo upečená doměkka) | 100 ml suchého bílého vína | 
| 300 g rýže Arborio (nebo jiné, která je vhodná na rizoto) | 1 litr horkého zeleninového vývaru | 
| 1 šalotka | 100 g parmezánu | 
| 2 stroužky česneku | 100 g másla | 
| 3 lžíce olivového oleje | sůl a pepř podle chuti | 
| 2 lžíce másla | |
| Dokončení: | |
| čerstvý tymián nebo petrželka | 50 g parmezánu | 
| 100 g hub ve sladkokyselém nálevu | |
POSTUP:
- V hrnci rozehřejte olivový olej s máslem. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a restujte na střední teplotě, dokud nezprůhlední. Poté přidejte česnek a krátce orestujte.
 - Přisypte rýži a za stálého míchání ji pár minut opékejte, dokud nebudou zrnka lehce průsvitná. Poté rýži osolte, přibližně lžičkou soli. Je důležité osolit ji právě v tomto kroku, protože jen tak bude rýže nejlépe dochucená.
 - Přilijte bílé víno, mírně zvyšte teplotu a nechte jej za stálého míchání zcela odvařit. Opět teplotu stáhněte. Začněte přidávat po naběračkách horký zeleninový vývar. Po každém přidání vývaru míchejte a počkejte, až se tekutina vstřebá, než přidáte další naběračku. Opakujte, dokud rýže nebude měkká, ale stále mírně na skus (al dente).
 - Když je rýže téměř hotová, přidejte nastrouhanou červenou řepu a dobře promíchejte. Zahřejte a nechte rýži nasáknout barvu a chuť řepy.
 - Odstavte rizoto z ohně, přidejte nastrouhaný parmezán a máslo a velice zprudka vmíchejte vařečkou do rizota. Tím rizoto lehce prochladne, parmezán se rozpustí a díky máslu bude rizoto krásně krémové. Ještě můžete lehce dosolit a doladit pepřem.
 - Rizoto servírujte do nahřátých talířů, dlaní zprudka bouchněte zespodu do dna talíře, aby se rizoto krásně rozprostřelo po talíři. Podávejte horké, ozdobené čerstvým tymiánem nebo petrželkou a posypané trochou parmezánu. Na každou porci dejte na kousky nakrájené naložené houby.
 
Shakshuka

Shakshuka
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 1 cibule | 2 lžíce olivového oleje | 
| 2 stroužky česneku | 1 lžička papriky (sladké nebo uzené) | 
| 1 červená paprika | 1 lžička mletého římského kmínu | 
| 800 g loupaných rajčat v konzervě | 1 špetka chilli | 
| 4 vejce | sůl a pepř podle chuti | 
| Dokončení: | |
| hrst čerstvé petrželky nebo koriandru | čerstvý chléb | 
POSTUP:
- Připravte si velkou a hlubokou pánev. Zahřejte na ní olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte na střední teplotě, dokud cibule nezměkne a nezprůhlední. Poté přidejte česnek a krátce restujte společně.
 - Přisypte nakrájenou papriku a opékejte 5 minut, dokud nezačne měknout. Okořeňte paprikou, římským kmínem a špetkou chilli. Promíchejte, aby se koření rozvonělo.
 - Přidejte rajčata z konzervy. Ochuťte solí a pepřem. Směs přiveďte k varu, poté ztlumte teplotu a nechejte dusit asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
 - Lžící vytvořte ve směsi čtyři malé důlky a do každého opatrně vyklepněte vejce. Pánev přikryjte pokličkou a vařte na mírnou teplotu, dokud bílky neztuhnou, ale žloutky zůstanou tekuté (asi 5–7 minut).
 - Posypejte shakshuku nasekanou petrželkou nebo koriandrem a ihned podávejte. Nejlépe chutná s čerstvým chlebem, který můžete namáčet do omáčky.
 
TIP: K tomuto jídlu se hodí nejen tradiční chléb, ale také opečená pita.





