Článek
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 3 pomeranče | 1 lžíce čerstvé citronové šťávy | 
| 2 menší fenykly (nakrájené na tenké plátky) | špetka soli | 
| 2 hrsti nasekané petrželové nati | čerstvě mletý červený pepř | 
| 2 lžíce olivového oleje | 80 g černých oliv bez pecek | 
POSTUP:
- Pomeranče oloupejte nožem, abyste odstranili nejen slupku, ale i bílou část. Poté je nakrájejte na tenké plátky. Šťávu, která při krájení vyteče, zachyťte do misky (bude se hodit na dresink).
 - Fenykl omyjte a odstraňte vrchní tvrdou vrstvu (pokud je třeba). Nakrájejte ho na velmi tenké plátky, ideálně ostrým nožem.
 - V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a zachycenou šťávu z pomeranče. Dochuťte špetkou soli a červeným pepřem podle chuti.
 - Na talíř nebo do salátové mísy dejte plátky pomeranče a fenyklu. Přidejte na poloviny rozkrájené olivy. Na závěr posypejte nasekanou petrželkou.
 - Salát zakápněte připraveným dresinkem a jemně promíchejte. Je osvěžující, lehký a ideální jako předkrm, příloha k rybě nebo drůbeži, případně jako samostatné jídlo, třeba jako lehká večeře.
 
TIP: Do salátu můžete přidat dvě hrsti rukoly nebo 100 g kozího sýra.

