Článek
Základ leča tvoří trojice cibule-rajčata-papriky: dáte-li je deseti kuchařům, dostanete deset různých verzí. Roli hraje každý detail: odrůda zeleniny a poměr jednotlivých druhů, velikost, na jakou ji nakrájíte, pořadí, ve kterém ji vkládáte do pánve, druh použitého tuku i délka dušení.
O chuti rozhodují také další přidané suroviny: může to být trocha bílkovin, třeba vejce, nebo kousek klobásy či slaniny (a často všechno najednou), ale i rýže, brambory či těstoviny.
Každý kuchař má svou vlastní představu o tom, jak má dokonalé lečo vypadat. Čeští připravují lečo obvykle na oleji, často přidávají česnek, někdy rajský protlak a rajčata a papriky v poměru 1:1. Jak se připravuje lečo, které bude chutnat jako u Balatonu?
Jak připravit pravé maďarské lečo?
Maďarsko je země, která dala leču jméno. Píše se „lescó“ a vyslovuje tak, jak to známe, lečo. Maďaři říkají, že samotná výslovnost slova napoví začínajícím kuchařům, jakou má mít pokrm konzistenci – slyšíte tam ten zvláštní, trochu mlaskavý zvuk?
Maďarské lečo obvykle obsahuje zhruba jeden díl cibule, dva díly rajčat a tři díly paprik a papriky do leča jsou často štiplavé. V domácnostech se v létě vaří opravdu často jako rychlá večeře a příprava tomu odpovídá: z paprik se vyjmou semínka a krájejí se na silnější kolečka, stejně tak rajčata.
Navzdory nekomplikovanému postupu je maďarské lečo chuťově vynikající a kromě vyzrálé zeleniny mu pomáhají dvě další ingredience: vepřové sádlo, na kterém se zelenina smaží, a velkorysé množství nepřekonatelné mleté papriky.
Základní recept na maďarské lečo

Základní lečo je lehké letní jídlo, verze s klobásou a rýží spolehlivě zažene i velký hlad.
Ingredience | |
---|---|
1 kg papriky | 60 g sádla |
0,5 kg rajčat | 1 lžička mleté maďarské papriky |
1 velká cibule (nebo 2 menší) | sůl |
POSTUP:
- Z paprik odstraňte stopky a semínka a nakrájejte je na kolečka silná asi 1 cm. Rajčata nakrájejte na stejně silná kolečka (větší kusy na půlkolečka).
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte ji ve větší pánvi na sádle do sklovita. Přidejte nakrájenou papriku, osolte, stáhněte plamen, přiklopte pokličkou a nechte pár minut dusit. Poté pánev částečně stáhněte z ohně, vmíchejte mletou červenou papriku a dobře ji rozmíchejte v horkém tuku.
- Vraťte na oheň, přidejte rajčata i se šťávou, kterou pustila, a už bez pokličky za občasného míchání poduste ještě pár minut, až zelenina změkne a šťáva příjemně zhoustne.
TIP: Maďaři rajčata před vařením neloupou. Pokud vám ale vadí kousky srolované slupky, můžete je spařit a oloupat předem.

Obměny:
- Lečo s klobásou nebo párky: asi nejoblíbenější a nejrozšířenější verze. Kolečka sušší klobásy můžete opéct v základu společně s paprikou, párky vložte těsně před dovařením.
- Lečo se slaninou: místo sádla cibuli osmažte na tuku, který pustí na kostičky nakrájená uzená slanina.
- Lečo s rýží: do zeleninového základu přidejte půl hrnku propláchnuté rýže a necelý hrnek vody a na mírném ohni poduste, až rýže změkne. Pokud vsákne všechnu šťávu a ještě není dostatečně měkká, přilijte ještě trochu vody.
- Lečo s tarhoňou: místo rýže můžete použít i tarhoňu, rovnou ji vsypejte k základu a uvařte doměkka stejně, jako by to byla rýže.
Na talíři posypejte nasekanou petrželovou natí, přidejte krajíc bílého chleba a popřejte si stylově „Jó étvágyat!“, tedy dobrou chuť.