Hlavní obsah

Lečo je dokonalé letní jídlo. Připravte ho tak, jak se dělá v Maďarsku

3:36
3:36

Poslechněte si tento článek

Na vrcholu léta, když zrají rajčata a papriky, se lečo objevuje na stole nejčastěji. U nás se obvykle připravuje s vajíčkem a upřímně – navzdory skvělé chuti nepatří mezi fotogenická jídla. I to je důvod, proč ho někteří odmítnou, ještě než ochutnají. Zkuste ho tentokrát připravit bez vejce tak, jak ho dělají v Maďarsku.

Foto: Shutterstock

V maďarském leču najdete vejce zřídka, málokdy ale chybí kousek voňavé klobásy.

Článek

Základ leča tvoří trojice cibule-rajčata-papriky: dáte-li je deseti kuchařům, dostanete deset různých verzí. Roli hraje každý detail: odrůda zeleniny a poměr jednotlivých druhů, velikost, na jakou ji nakrájíte, pořadí, ve kterém ji vkládáte do pánve, druh použitého tuku i délka dušení.

O chuti rozhodují také další přidané suroviny: může to být trocha bílkovin, třeba vejce, nebo kousek klobásy či slaniny (a často všechno najednou), ale i rýže, brambory či těstoviny.

Každý kuchař má svou vlastní představu o tom, jak má dokonalé lečo vypadat. Čeští připravují lečo obvykle na oleji, často přidávají česnek, někdy rajský protlak a rajčata a papriky v poměru 1:1. Jak se připravuje lečo, které bude chutnat jako u Balatonu?

Jak připravit pravé maďarské lečo?

Maďarsko je země, která dala leču jméno. Píše se „lescó“ a vyslovuje tak, jak to známe, lečo. Maďaři říkají, že samotná výslovnost slova napoví začínajícím kuchařům, jakou má mít pokrm konzistenci – slyšíte tam ten zvláštní, trochu mlaskavý zvuk?

Maďarské lečo obvykle obsahuje zhruba jeden díl cibule, dva díly rajčat a tři díly paprik a papriky do leča jsou často štiplavé. V domácnostech se v létě vaří opravdu často jako rychlá večeře a příprava tomu odpovídá: z paprik se vyjmou semínka a krájejí se na silnější kolečka, stejně tak rajčata.

Navzdory nekomplikovanému postupu je maďarské lečo chuťově vynikající a kromě vyzrálé zeleniny mu pomáhají dvě další ingredience: vepřové sádlo, na kterém se zelenina smaží, a velkorysé množství nepřekonatelné mleté papriky.

Základní recept na maďarské lečo

Foto: Shutterstock

Základní lečo je lehké letní jídlo, verze s klobásou a rýží spolehlivě zažene i velký hlad.

Ingredience
1 kg papriky60 g sádla
0,5 kg rajčat1 lžička mleté maďarské papriky
1 velká cibule (nebo 2 menší)sůl

POSTUP:

  1. Z paprik odstraňte stopky a semínka a nakrájejte je na kolečka silná asi 1 cm. Rajčata nakrájejte na stejně silná kolečka (větší kusy na půlkolečka).
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte ji ve větší pánvi na sádle do sklovita. Přidejte nakrájenou papriku, osolte, stáhněte plamen, přiklopte pokličkou a nechte pár minut dusit. Poté pánev částečně stáhněte z ohně, vmíchejte mletou červenou papriku a dobře ji rozmíchejte v horkém tuku.
  3. Vraťte na oheň, přidejte rajčata i se šťávou, kterou pustila, a už bez pokličky za občasného míchání poduste ještě pár minut, až zelenina změkne a šťáva příjemně zhoustne.

TIP: Maďaři rajčata před vařením neloupou. Pokud vám ale vadí kousky srolované slupky, můžete je spařit a oloupat předem.

Obměny:

  • Lečo s klobásou nebo párky: asi nejoblíbenější a nejrozšířenější verze. Kolečka sušší klobásy můžete opéct v základu společně s paprikou, párky vložte těsně před dovařením.
  • Lečo se slaninou: místo sádla cibuli osmažte na tuku, který pustí na kostičky nakrájená uzená slanina.
  • Lečo s rýží: do zeleninového základu přidejte půl hrnku propláchnuté rýže a necelý hrnek vody a na mírném ohni poduste, až rýže změkne. Pokud vsákne všechnu šťávu a ještě není dostatečně měkká, přilijte ještě trochu vody.
  • Lečo s tarhoňou: místo rýže můžete použít i tarhoňu, rovnou ji vsypejte k základu a uvařte doměkka stejně, jako by to byla rýže.

Na talíři posypejte nasekanou petrželovou natí, přidejte krajíc bílého chleba a popřejte si stylově „Jó étvágyat!“, tedy dobrou chuť.

Anketa

Máte rádi lečo?
Ano
94,7 %
Ne
5,3 %
Celkem hlasovalo 8074 čtenářů.
Související témata:
Zeleninové recepty
Maďarská kuchyně

Výběr článků

Načítám