Článek
Výčet benefitů kedlubny je opravdu působivý: s pouhými 27 kcal na 100 gramů patří mezi nejdietnější druhy zeleniny – a přesto zasytí. Může za to vysoký obsah vlákniny, díky které vás jen tak nepřepadne hlad.
Bulva je bohatá na vitamin C, kyselinu listovou a vitamin B3. V listech se navíc ukrývají karotenoidy, které se v těle přeměňují na vitamin A. Nechybí ani celá škála minerálů – draslík, vápník, hořčík nebo železo. Už jen kvůli tomu si kedlubna zaslouží čestné místo ve vašem jídelníčku.
A co je nejlepší? Kedlubna je v kuchyni neuvěřitelně všestranná. Můžete ji chroupat syrovou, dusit, péct, zapékat i grilovat – a vždycky bude chutnat skvěle. Teď na jaře je navíc nejlepší: čerstvá, šťavnatá a křupavá. Tak pojďme rovnou do kuchyně!
Jak využít kedlubnu v kuchyni?
1. ZA SYROVA
Nechceme vás urážet doporučením, že kedlubnu můžete jen tak oloupat a sníst. Možná ale oceníte tip na elegantnější servírování: nakrájejte ji na opravdu tenké plátky (nejlépe pomocí mandolíny), rozložte je na talíř a zakápněte kvalitním olejem a trochou citronové šťávy nebo jemného octa. Kedlubnové carpaccio můžete doladit sýrem, ořechy, ovocem a čerstvými bylinkami. Vypadá skvěle – a chutná ještě líp.
2. DO SALÁTŮ
Do salátů krájejte kedlubnu na jemné sirky nebo kostičky: zachová si křupavost, ale bude jemnější. Skvěle se hodí k mrkvi, ale i k jablkům, červené řepě a ředkvičkám. Z bylinek můžete zkusit petržel, svěží mátu, koriandr, a pokud ho máte rádi – nepřekonatelná je s koprem. V salátech chutná výborně se zakysanou smetanou, jogurtovým dresinkem nebo lehkou citronovo-hořčičnou zálivkou. A nezapomeňte dodat salátu křupavost hrstí oříšků nebo semínek.
3. DO POLÉVKY
Na doplnění masových vývarů, ale hlavně do jarních zeleninových nebo krémových polévek. Hodí se k hrášku, mrkvi, květáku i chřestu. Nastrouhejte ji nahrubo nebo nakrájejte na kostičky a vařte jenom krátce – zachová si chuť i texturu.
4. ZADĚLÁVANÁ
Tradiční česká klasika: kedlubna krátce podušená na másle, smetana, trocha muškátového oříšku, k tomu brambory a vařené vejce. Jednoduché, ale poctivé.
5. PLNĚNÁ
Vydlabané kedlubny můžete naplnit téměř čímkoli – mletým masem, rýží, čočkou, sýrem, zeleninou. Zapečte je v troubě a máte lehký a efektní oběd.
6. KEDLUBNOVÉ HRANOLKY
Jednoduše upečené v troubě s trochou oleje a koření. Zkuste je s česnekem, uzenou paprikou nebo parmazánem.

Kedlubnové hranolky pečené v troubě jsou výborná alternativa klasických hranolků, která skvěle doplní jakýkoliv pokrm nebo poslouží jako samostatná pochoutka.
7. SMAŽENÁ
Kedlubna se obaluje snadněji než oblíbený květák a chutná minimálně stejně dobře. Silnější plátky kedlubny velmi krátce povařte, obalte v trojobalu a usmažte dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší nebo lehkým salátem. A nezapomeňte na domácí tatarku.
8. KEDLUBNOVÉ „ZELÍ“
Nastrouhejte kedlubnu nahrubo a poduste na cibulce, klidně s trochou octa a kmínu. Zahustěte jíškou a podávejte jako přílohu třeba ke grilovanému masu, pečené kachně, vepřovým výpečkům nebo plněným bramborovým knedlíkům.
9. S OSMAŽENOU STROUHANKOU
Nakrájejte ji na větší hranolky a krátce povařte. Mezitím si na pánvi osmažte trochu strouhanky, a až bude zlatavá, přesypejte k ní povařenou, ale stále mírně křupavou kedlubnu. Na talíři můžete přidat pár piniových oříšků a trochu nasekané petrželky: s novými bramborami je to dokonalá lehká večeře.
10. NA KARI
Kedlubna výborně nasává chutě – zkuste ji podusit na cibulce a česneku s kokosovým mlékem a kari kořením. Nebo ji přidejte do zeleninového ragú. Hodí se k rýži, kuskusu i luštěninám.
Jak využít kedlubnové listy?
Listy kedlubny nejsou odpad. Jsou plné vitaminů (C, A, K), minerálů a chuti. Mladé lístky se hodí do salátů, větší můžete spařit a použít jako kapustové listy – třeba na závitky. Skvělé jsou i do polévky, míchaných vajec nebo do pokrmů typu stir-fry.
TIP NAVÍC: Listy kedlubny skladujte odděleně – jinak z kedlubny vytáhnou vodu a ta zbytečně změkne.