Hlavní obsah

Máta se hodí nejen do mojita. Pěstování je velmi snadné

Když se řekne máta, mnohým se jako první vybaví alkoholický nápoj mojito či jeho osvěžující nealkoholická letní varianta. Vyrobíte z ní ale i léčivé oleje nebo tinktury, ochutíte s ní mnoho pokrmů. V létě osvěží zmrzlina, v zimě si pak z máty uděláte výborný čaj. Její pěstování není nijak náročné a čerstvých lístků se dočkáte jak na zahrádce, tak i na balkoně nebo v bytě.

Foto: Envato Elements

Máta. Ilustrační foto

Článek

Tuto nenáročnou bylinku můžete pěstovat kdykoliv během roku, první zasazení sazeničky na zahradu je pak vhodné v teplých měsících. Jde o trvalku, jejíž vzrůst může dosahovat až 75 cm. Na pěstování je nenáročná a na místě vydrží řadu let. Je také poměrně agresivní ohledně růstu, doslova opanuje prostor, rozrůstá se do šířky a sousední druhy může z místa vytlačit. Proto je dobré jí hned od začátku vymezit prostor. Odrůd máty je několik, způsob pěstování se ale neliší.

Čerstvá bazalka je v kuchyni k nezaplacení. Víte, jak ji pěstovat?

Zahrada

Jak pěstovat mátu

Většinou se pěstuje z již vzrostlé rostlinky. Pěstování ze semínek trvá o poznání déle a je mnohem náročnější, rostlinky mohou být velmi slabé. I tak to samozřejmě můžete vyzkoušet, ačkoliv úspěch se příliš nezaručuje. V takovém případě se semínka vysévají do sadbovačů, po čase a pravidelném rosení se vzrostlé sazeničky mohou přesadit.

Mátě vyhovuje světlo, přímé sluneční paprsky nicméně příliš ráda nemá, při dostatečné zálivce ale snese i to. Ideální půda je těžší a vlhká, máta má ráda vodu. Venku na zahrádce tak volte stinnější místo s větší vlhkostí (ale pozor, místo nesmí být přemokřené). Není třeba zasazovat ji přímo na záhonek, máta je odolná a své místo si sama najde a vybojuje. Hnojení není třeba, dbejte však na pravidelnou zálivku, především v suchém období, tak aby půda byla vždy mírně vlhká.

Také v bytě nebo na balkoně platí, že by měla máta být na polostinném až stinném místě, kde bude chráněna před přímými slunečními paprsky a bude mít dostatečnou zálivku. Dostatečně velký květináč nebo truhlík by měl mít dobře propustnou zeminu, substrát postačí běžný zahradnický.

Petržel má v kuchyni mnohé využití. Jak ji pěstovat na zahradě i doma v květináči

Zahrada

Sklizeň

Lístky máty se zaštipují (odlamují nebo odstřihávají) u předposledního páru lístků, u rozrostlé bylinky i níže. Zaštipováním se podpoří růst nových výhonků, máta navíc nejvíc aromatických látek obsahuje v čerstvých mladých lístcích. Sklízet lze kdykoliv podle spotřeby.

Pokud chcete mátu na zahradě pěstovat i v dalším roce, na podzim je třeba ji ostříhat těsně nad úrovní půdy, místo poté zavlažte. Tímto postupem si usnadníte práci na jaře, kdy stačí místo vyčistit od plevele a opět řádně zavlažit. V interiéru lze mátu pěstovat celoročně.

Reklama

Související témata:
Máta

Výběr článků

Načítám