Hlavní obsah

Sezonní potraviny jsou to nejlepší, čím můžete podpořit své zdraví

V současnosti není problém v jakékoliv roční době koupit vše, na co máte chuť, a to i co se týče ovoce a zeleniny. Ne vždy ale tyto potraviny mají stejnou chuť a kvalitu, jak je známe z jarních či letních měsíců nebo přímo z daných zemí, kde právě dozrávají. Kvalitu sezonní produkce jednoduše nelze snadno nahradit dováženým zbožím z druhé půlky zeměkoule. Našemu organismu to navíc není ani přirozené. Pokud tedy chcete pro své zdraví udělat maximum, vsaďte na sezonní potraviny.

Foto: Profimedia.cz

Jarní zelenina

Článek

Sezonní potraviny jsou takové potraviny, které v dané době přirozeně dozrávají, jsou k dostání z místních chovů či farem nebo je bylo možné v době sklizně uskladnit na horší časy. Může tak jít o ovoce, zeleninu, ale i maso či houby.

Na ty v bio kvalitě vás nejlépe upozorní značky „biolist“ nebo „biozebra“. Na lokální sezonní potraviny může upozornit i značka kvality Regionální potravina.

Konzumací sezonních potravin se tak přiblížíte stravování, které je pro nás přirozené, a zajistíte tělu živiny, které potřebuje právě v daném období.

Na jaře dominuje sezonní zelenina

S příchodem teplejších dní začínají zemědělci sklízet první jarní zeleninu. V dubnu se jedná zejména o ředkvičky a jarní cibuli, v květnu se přidává oblíbený chřest, kedlubny a zelené saláty. V červnu už i první brokolice, cukety, fazolové lusky, hrách, kapusta, květák, mrkev, rajčata a řepa.

Z ovoce se v květnu objevují první zralé jahody a v červnu se přidává i angrešt, třešně, višně a některé druhy rybízů.

Pochoutky z jarních bylinek plné vitaminů a minerálů

Zdraví

Samozřejmostí jsou pak bylinky všeho druhu, které jsou také plné vitaminů, minerálů. V současné době jsou také velmi oblíbené nejrůznější jedlé květy a také volně rostoucí plevele. I ty jsou po nutriční stránce velmi zajímavé.

Celé jaro lze ale ještě konzumovat i ovoce a zeleninu skladované od podzimu či zimy.

Výhody skladovaného ovoce a zeleniny
Červená řepa – je známa vysokým obsahem vitaminů, minerálů a karotenoidů, je významným zdrojem vlákniny, kyseliny listové a vitaminů C, E a K.Kořenová zelenina obecně je odolná a je mnohem těžší zničit její živiny během vaření. Řepa je vynikající připravená například na způsob salátu s olivovým olejem. Ten přispívá k tomu, že se absorbují vitaminy rozpustné v tucích.
Růžičková kapusta – přestože je růžičková kapusta především zimní sezonní zelenina, nalezneme ji v obchodech po celý rok.Je vynikajícím zdrojem vitaminu C, vlákniny a antioxidantů. Aby si zachovala své výživné látky a absorboval se vitamin A, je vhodné péci ji s olivovým olejem, solí a pepřem.
Zelí – je výbornou alternativou mléčných výrobků jako zdroj vápníku, ale i kyseliny listové a železa, které jsou zvláště významné pro těhotné ženy.Za lék na nejrůznější neduhy je pak považováno kvašené zelí, které zlepšuje zažívání, krevní oběh, zdraví srdce, stimuluje imunitní systém a zahání únavu, posiluje kosti, snižuje hladinu cholesterolu, ničí záněty, chrání proti některým druhům rakoviny, zejména proti rakovině prsu. Odvodňuje, takže se díky němu z těla lépe odstraňují odpadní látky.Obsahuje vitaminy A, C, E a K i řadu minerálů, jako jsou draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor.
Fenykl – dalším významným zdrojem živin je fenykl. Obsahuje vitamin C, draslík, vlákninu a kyselinu listovou. Může se jíst syrový nebo připravovaný za nízké teploty do změknutí, kdy se stává lehce nasládlým.
Jablka – obsahují vitamin C, železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Kromě toho obsahují až 91 % vody a také rozpustnou i nerozpustnou vlákninu či přírodní sloučeniny polyfenoly. Ty, stejně jako červené víno či zelený čaj, pozitivně působí na snižování hladiny LDL (špatného) cholesterolu a zároveň zlepšují průchodnost krevních cév.
Hrušky – obsahují vitaminy A, B, C a P, vápník, hořčík, jod, zinek, železo, fosfor či draslík a také pořádnou dávku vlákniny.
Vlašské ořechy – obsahují velké množství biologicky aktivních látek, které prospívají zdraví na mnoha úrovních. Jsou velmi bohatou zásobárnou omega-3 a omega-6 mastných kyselin, obsahují vitaminy, hořčík, zinek a proteiny. Prospívají nervové soustavě, zbystřují myšlení a zlepšují kardiovaskulární činnost.

V létě zaplavuje trhy sladké ovoce a výtečná zelenina

V našich podmínkách lze velmi dobře vypěstovat: brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, fazole, hrách, kapusta, kedlubny, květák, mrkev, okurka, rajčata, ředkvičky, řepa, salát, zelí, kapusta, paprika, patison, pórek, řepa, saláty apod.

Z ovoce pak angrešt, broskve, hrušky, jablka, jahody, meruňky, rybíz, švestky, třešně, višně, ostružiny, hroznové víno, melouny apod.

Kvůli bohaté úrodě je dobré myslet už na zimní zásoby potravin, je tedy ideální doba pro různé zavařeniny, ale i uchování do mrazáku, sušení apod.

Recepty na letní saláty, které zpestří váš jídelníček

Zdraví

I podzim je bohatý na sezonní potraviny

Na podzim se sklízí spousta zeleniny, nejen tedy dýně, kapusta či brambory. Zemědělci stále ještě sklízejí brokolici, celer, čekanku, květák, kedlubny, pastinák, patison, petržel, pórek, ředkev, řepu, zelí, čínské zelí, papriky či různé druhy zelených salátů.

Z ovoce pak dominují zejména hrušky, jablka, ostružiny, švestky a hroznové víno.

Ve velkém se pak sklízí zejména vlašské ořechy.

Většina z této sklizně lze uskladnit, a pokud se to učiní správným způsobem, zásoby některých druhů vydrží i během zimy.

Polévky ze zelí, které zahřejí a dodají energii do podzimních dnů

Zdraví

V zimě hraje prim kořenová zelenina

V zimních měsících oceníte zejména kořenovou zeleninu, která zahřeje, zasytí a dodá potřebné vitaminy a minerály. Na řadu pak přichází většina uskladněného ovoce i zeleniny.

Celou zimu na zahrádce vydrží například růžičková kapusta. Někteří zemědělci teprve začínají sklízet pórek.

Celkem snadno si ale můžete zajistit i opravdu čerstvé vitaminy tím, že si budete za oknem pěstovat bylinky, ať už pažitku, bazalku, petrželku či mátu, případně meduňku. Výtečná je ale i řeřicha a naklíčené luštěniny, obilí a další semínka.

Reklama

Související články

Není maso jako maso

Maso do našeho pestrého jídelníčku rozhodně patří, už kvůli cennému zdroji plnohodnotných bílkovin, ale i dalších látek, jako je železo, zinek či vitamin B12....

Výběr článků

Načítám